Analiza početka sezone hrvatskih NBA igrača

Već je prošla polovina mjeseca otkako je počela NBA liga. Većina momčadi je odradila pet, šest utakmica među kojima ima i šest “hrvatskih aktera”. Kao što je i najavljivano, dva naša ponajbolja igrača, Bojan Bogdanović i Dario Šarić, pružaju najbolje partije na otvaranju sezone.

Bojan Bogdanović u nestvarnom šuterskom izdanju

Već 5. godina u NBA ligi profilirala je Bojana Bogdanovića u vrhunskog igrača. Njegovi Pacersi su otvorili sezonu s omjerom 4-2. U pravilu njegova momčad pobjeđuje kada je Babo raspoložen. Od svih utakmica jedino je ona protiv Bucksa bila za zaborav (3 poena, šut 0/7). Čak četiri puta Bogdanović je bio dvocifren. Najviše, 25 poena, ubacio je Cavaliersima, a nestvarno dobre su njegove šuterske brojke (59% uspješnosti šuta za 3 poena).

Zanimljivo, Bogdanović je za sada na 14,8 poena u prosjeku što je napredak u odnosu na njegove dosadašnje NBA brojke (12,1 poen prosječno u karijeri). Od Babe se očekuje konstantnost pa bi njegova momčad mogla na “mostarski pogon” napraviti iskorak.

Šarić se budi; čeka se kraj loše šuterske forme

Šiši u svojoj 3. sezoni ne djeluje kao i lani. Polako se osjete posljedice napornog reprezentativnog ljeta što je i sam Šarić potvrdio. No, 12 poena prosječno nakon šest utakmica je vrlo solidan učinak (13,7 poena i 6,5 skokova u NBA karijeri). Nakon slabog otvaranja u prvoj utakmici protiv Bostona (6 poena), Šiši diže formu te je postao sve precizniji.

Upravo tu se krije problem Šarićeve priče. Zabrinjavajući postotak šuta koji je negdje na 38% iz igre, odnosno 27 % šuta za tri, što je vrlo slabije izdanje nego što je to bio slučaj lani. Međutim, vremena ima napretek. Sezona je još mlada pa Dario stigne poraditi na “mirnoći” i preciznosti.

Hezonja – potrošač kojem nedostaje konstanta

Dobro je poznato da je Mario Hezonja jedini od hrvatskih NBA igrača koji je promijenio sredinu. Hezonja je odigrao svih sedam utakmica za New York Knickse te prosječno provodi 18,7 minuta na parketu. Knicksi su slavili samo jednom (protiv Hawksa), a Hezonja je odradio tri solidne utakmice. Ipak, mladi Dubrovčanin u prosjeku troši preko deset lopti po utakmici. Mario će također morati poraditi na šuterskoj preciznosti (26% šut za tri i 37% iz igre i 3/7 slobodna bacanja). Zanimljivo, Hezonja je trenutno na već na boljim brojkama od svog NBA prosjeka (9,3 poena u odnosu na 7,0 poena tijekom NBA karijere). Uz malo konstantnosti u igri Hezonja bi mogao s vremenom dobiti važniju ulogu u momčadi. Za sada pamtimo njegovih 18 poena Bucksima (8/16).

Dragan Bender – pad minutaže i mala uloga u momčadi

Od šest utakmica Phoenix Sunsi su upisali samo jednu pobjedu. Dragan Bender je nastupio u samo tri utakmice i to u prosjeku od 3,7 minuta na parketu i samo 2 ubačena poena u aktualnoj sezoni. Drastični je to pad minutaže i vidno drugačija uloga za Bendera. Najavljivano je da je pred Draganom sezona potvrde da zaslužuje igrati u NBA ligi, no sada se NBA razvojna liga ipak čini bližom opcijom.

Ante Žižić – očekivano mala minutaža; prilagodba na trenersku promjenu

Nakon pet utakmica, odnosno poraza, Tyronn Lue je napustio klupu Cleveland Cavaliersa. Ante Žižić je upisao 11 minuta kroz četiri utakmice s pet minuta prosječno na parketu. Antu očekuje nova prilagodba na trenersku promjenu pa ostaje za vidjeti kakva će mu uloga biti dodijeljena.

Ivica Zubac – skupljanje minuta i vjerojatno preseljenje u razvojnu ligu

Ivica Zubac je do sada upisao dva nastupa (ukupno sedam minuta) pa se nije ni stigao upisati u strijelce. Do sada je značajnije jedino punio rubriku skokovi (tri ukupno). Od Ivice se vjerojatno očekuje značajnija minutaža i uloga u NBA razvojnoj ligi.