Zadar jedna od top destinacija New York Timesa za 2019. godinu

Zadar, New York Times, putovanja
Pixabay

“Mjesto neusporedivog zalaska sunca, Morskih orgulja i otoka bez granica”

Zadar se na popisu New York Timesa od 52 destinacije koje treba posjetiti ove godine našao na visokom 11. mjestu.

Ovaj popis jedna je od najvećih novinarsko-turističkih priča ove godine, a New York Times je za njegovo sastavljanje angažirao pisce, fotografe, urednike, dizajnere i interaktivne stručnjake iz cijelog svijeta.

Urednici Timesove rubrike Travel tražili su od novinara koji su ranije pisali o zanimljivim mjestima da sa 150 riječi opišu svoje omiljene destinacije, a njihovi prijedlozi su sastavljeni u jedan veći dokument od 70 stranica.

Svoj doživljaj o Zadru napisao je David Farley, koji navodi kako je Hrvatska privukla pozornost svjetske javnosti nakon uspjeha nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji prošlog ljeta, a osobito je zapažena inspirativna igra kapetana Luke Modrića.

“Nogometni navijači pretraživali su njegovo ime i saznali da Modrić dolazi iz Zadra, lijepog grada na dalmatinskoj obali. Zadar se često preskoči kada turisti u Hrvatskoj iz Istre na sjeveru putuju do Splita i Hvara, a zatim do Dubrovnika. No to će se promijeniti, osobito kada Ryanair redovnim letovima pridoda one iz Praga, Hamburga, Kölna i Nürnberga, počevši od ovog proljeća. Osim zadarske srednjovjekovne jezgre, u Zadru morate posjetiti gradsku šetnicu uz more te glazbene Morske orgulje, koje je izradio arhitekt Nikola Bašić. Čarobni zalasci sunca inspirirali su i Alfreda Hitchcocka koji je posjetio grad 1964. te zaključio kako je u Zadru vidio najljepši zalazak sunca na svijetu. Grad je ujedno i prolaz za otoke bez granica, osobito za Dugi otok”, napisao je Farley.

Još jedno u nizu priznanja za Zadar

Zadar je sa svojim arhipelagom predstavljen kao mjesto “neusporedivog zalaska sunca, Morskih orgulja i otoka bez granica” i ovo se priznanje praktički nadovezalo na raniji izbor Lonely Planeta koji je ovaj grad svrstao među deset gradova koje treba posjetiti u ovoj godini.

Zadar je i 2016. godine s rekordnim brojem glasova, od kojih je više od polovice došlo iz inozemstva, bio preporučen kao najbolja europska destinacija prema izboru belgijskog turističkog portala European Best Destinations.

Posredno je spomenut u više od 780 novinskih članaka, ali je sve to neusporedivo s ovogodišnjim izborom koji je napravio The New York Times koji je treća najveća dnevna novina u SAD-u i svakodnevno se tiska u milijun primjeraka, a njezino online izdanje je uvjerljivo najčitanije u Americi.

Ostale destinacije koje je preporučio The Times možete provjeriti ovdje.

Izvor: Tportal