Transsibirska željeznica – avanturističko putovanje najdužom željeznicom na svijetu

vlak, putnik, putovanje, transsibirska željeznica
Foto: Pixabay

Putovanje Transsibirskom željeznicom smatra se jednim od najvećih avanturističkih putovanja i zasigurno je na listi želja brojnih putnika diljem svijeta, ali mali broj njih se zapravo odluči na ovaj pothvat

Gradnja Transsibirske željeznice započela je davne 1891., a dovršena je 1916. godine. Ona je ponos Rusije koji spaja Europu i Aziju te jedno od novijih svjetskih čuda. Riječ je o najdužoj željezničkoj pruzi na svijetu koja se proteže na više od devet tisuća kilometara i prolazi kroz čak deset vremenskih zona.

Iako se uglavnom koristi naziv Transsibirska željeznica, ona je zapravo samo jedna od nekoliko linija jedne velike željezničke mreže.

Postoje tri linije

Željezničku mrežu čine Transsibirska, Transmandžurska i Transmongolska linija.

Linija od Moskve do Vladivostoka ili Transsibirska linija je najdulja (9.258 kilometara), ali i najmanje popularna među putnicima sa zapada. Putovanje traje sedam noći, a vlak vozi svaki drugi dan. Kreće iz Moskve i prolazi kroz Nižnji Novgorod, Omsk, Krasnojarsk i Irkutsk do Vladivostoka.

Druga linija je od Moskve do Pekinga ili tzv. Transmandžurska linija. Duga je 8.986 kilometara i starija je od dvije postojeće rute do Pekinga – dovršena je 1900-ih. Vlak na ovoj liniji vozi jednom tjedno, a putovanje traje šest noći. Ova linija se podudara s Transsibirskom sve do Tarskaya, a nakon toga ide jugoistočno prema Kini, sve do krajnjeg odredišta – Pekinga.

Druga ruta koja vodi od Moskve do Pekinga ide preko Mongolije, a duga je 7.621 kilometar. Transmongolska linija poklapa se s Transsibirskom do grada Ulan Ude, koji se nalazi na istočnoj obali Bajkalskog jezera. Od tamo nastavlja prema glavnom gradu Mongolije Ulan Batoru, a zatim prema krajnjem odredištu. Iako se smatra jednom od najzanimljivijih ruta, vlak vozi samo jednom tjedno i putovanje traje šest noći.

Zanimljivosti o Transsibirskoj željeznici

Transsibirska željeznica prolazi kroz čak 87 gradova i mjesta te preko 16 velikih rijeka poput Volge, Oke, Ove, Jeniseja i drugih. Vožnja bilo kojom od navedenih ruta predstavlja nezaboravno iskustvo, a ako se odlučite za ovu avanturu moći ćete se upoznati s načinom na koji živi lokalno stanovništvo te vidjeti brojne prizore od kojih zastaje dah.

Osim toga, imat ćete priliku vidjeti kako izgledaju Sibir i Bajkal – najveće i najdublje jezero sa svježom vodom.

Čak 39 kilometara ove željezničke pruge prolazi kraj Japanskog mora, a na trasi se nalaze i tunel dug čak dva kilometra te most dug više od 2,5 kilometra.

Uspomene s putovanja bit će još ljepše ako imate priliku putovati luksuznim transsibirskim vlakovima koji gostima pružaju osjećaj kao da borave u najluksuznijem hotelu.

Osim luksuznih, postoje i jeftinije varijante koje nude mogućnost izbora između tri razreda. U svakom vlaku ima dovoljno prostora za prtljagu, a svaki ima i dva WC-a, dok su tuševi dostupni samo u vagonima prvog razreda.

Imajte na umu da se na vlakovima prima isključivo lokalna valuta, a da biste uopće krenuli na ovo putovanje i stigli do Rusije potrebna vam je viza.

Iako je za ovu avanturu potrebno više planiranja i pripremanja nego za neko drugo putovanje, ako se odlučite upustiti u nju sigurno se nećete pokajati, jer ćete upoznavanjem brojnih naroda, kultura, gastronomije i atrakcija u mjestima kroz koja prolazi ova željeznica stvoriti uspomene koje će trajati do kraja života.

Ako vas privlače putovanja vlakom, provjerite naš kratki vodič kroz putovanje Orient Expressom.