Top 10 muzeja na svijetu koje morate vidjeti

muzeji, umjetnost
flickr

Najveći gradovi na svijetu kriju svjetske najpoznatije kolekcije i artefakte. Neke od njih su toliko veličanstvene da su vrijedne posjeta i divljenja na samo par sati. Može slobodno reći da ste mnogo toga propustili ukoliko niste posjetili barem u jednoj od ovih velebnih zgrada.

Louvre, Pariz

Vrijedi čekati u dugim redovima kako bi zakoračili u najpoznatiji i najposjećeniji muzej na svijetu. Najpoznatije umjetničko djelo koje možete vidjeti je svakako u Da Vincijeva slika Mona Lisa. U muzeju su također izložene zbirke egipatske, azijske, rimske i grčke umjetnosti.

umjetnost,, Pariz
Louvre

Hermitage, St. Petersburg

U ovom se divovskom muzeju nalazi najveća svjetska izložba slika. U muzeju koji oduzima dah, predstavljena je povijest od Kamenog doba pa do danas. Posebno treba istaknuti Zlatne sobe ukrašene zlatnim draguljima.

Rusija, st. Petersburg
Hermitage muzej

Britanski muzej, London

Više je od milijun umjetničkih djela iz cijelog svijeta koji krase prostorije ovog muzeja. Zbirke posvećene Egiptu, Grčkoj, Aziji , Africi i rimskoj civilizaciji vjerno prate i prikazuju ljudsku povijest i kulturu. The highlight is the Elgin Marbles that once decorated the Parthenon in Athens. Među najpoznatijim izloženim primjerima je Elgin Marbles koji su nekada krasili atenski Partenon.

muzej, britanski muzej
Britanski muzej

Egipatski muzej, Kairo

Sudeći po samom naslovu, u muzeju se nalazi najkompletnija izložba egipatske umjetnosti na svijetu. Među blagom, prikupljenim kroz povijest Egipta, (uključujući i “Sobu kraljevskih mumija”) nalaze se i vrijedni predmeti pronađeni u Tutankamonovoj grobnici.

Kairo, Egipat
Egipatski muzej

Uffizi, Firenza

Palača iz 16. stoljeća čuva stotine remek-djela uključujući predivne renesansne sculpture kao što je Botticellijeva “Rođenje Venere” koja se smatra jedno od najvećih i najpriznatijih remek-djela Renesanse.

Firenza, Italija
Galerija Uffizi

Muzej umjetnosti Metropolitan, New York

Izvanredan muzej čije zbirke predstavljaju islamsku, egipatsku, grčku umjetnost te europske umjetničke slike kao i više od 2 milijuna umjetnina iz cijelog svijeta od prapovijesti pa sve do 21. stoljeća.

New York, USA
Muzej umjetnosti Metropolitan

MoMA , New York

Ovaj muzej je ujedno i najpoznatiji muzej moderne umjetnosti na svijetu. Predstavlja  umjetnost od kasnog 19. Stoljeća pa sve do danas. Iz zbirke vrijedi istaknuti Picassovu sliku “Gospođice iz Avignona” te Van Goghovu “Zvijezdana noć”.

moderna; New York, art
MoMa

Vatikanski muzeji, Rim / Vatikan

Niz izložbenih prostora ispunjenih neprocjenjivim blagom, svojom veličinom i ljepotom svakodnevno oduševljavaju posjetitelje koji dolaze s raznih strana svijeta. Ono što najviše impresionira posjetitelje zasigurno je Michelangelova Sikstinska kapela.

Vatikan, Rim, Italija
Vatikanski muzeji

Prado, Madrid

Muzej posjeduje impozantnu kolekciju umjetnina – više tisuća slika, crteža i grafika španjolskih i svjetskih umjetnika kao što su Goya, El Greco i Velazquez.  Las Meninas najpoznatiji je izložak muzeja Prado.

Madrid, Španjolska
Prado

Nacionalni arheološki muzej, Atena

Ovo je mjesto gdje se, bez dvojbe, možete diviti remek-djelima antičke Grčke. U bezvremenskoj i vrijednoj kolekciji ističe se brončana skulptura Posejdon iz Artemizija.

Atena, Grčka, umjetnost
Nacionalni arheološki muzej u Ateni