Tolantongo – nestvarno lijep prirodni spa s tirkiznom rijekom i tajnovitim špiljama

tolantongo meksiko
Foto: YouTube screenshot/Viajefest

Mjesto je duže vrijeme bilo skriveno od očiju javnosti, ali kada se ondje 70-ih počeo graditi resort, Tolantongo je s vremenom postajao sve popularnije odredište

Na tri do četiri sata vožnje od Mexico Cityja nalaze se Las Grutas de Tolantongo – ekoturistički park poznat po rijeci tirkizne boje i bazenima s termalnom vodom. U istoimenom slikovitom kanjonu Tolantongo, smještenom u srcu planinskog lanca Hidalgo, nalazi se tridesetak bazena uklesanih u stijenama i ispunjenih termalnom vodom.

Voda u bazenima je topla zahvaljujući okolnim vulkanskim planinama kroz koje prolazi, a za uživanje u kupelji idealne temperature najbolje je posjetiti bazene rano ujutro – ranoranioci također mogu ugrabiti za sebe bazen iz kojeg se pruža najljepši pogled.

Oni koji su posjetili Tolantongo kažu kako je nemoguće riječima opisati osjećaje koje izazivaju pogled na prekrasan krajolik, mir i tišina koji u zoru vladaju Tolantongom i užitak koji se javlja kada uronite u prekrasne bazene.

Iako se u ovom ekoturističkom parku nalaze tri hotela, mnogi se odluče na kampiranje u šatorima duž rijeke. Posjetitelji kojima je ipak malo više stalo do udobnosti najčešće odsjedaju u “skrivenom raju”, odnosno hotelu Paraiso Escondido, u sklopu kojeg se i nalaze spomenuti bazeni.

Sobe u ovom hotelu nisu luksuzne i nemaju TV ni Wi-Fi, što znači da je Tolantongo savršena lokacija za sve one koji se žele istinski odmoriti od užurbane svakodnevice i napuniti baterije.

Mjesto je okruženo planinama, bujnom šumom i slapovima, a posjetitelji koji su avanturističkog duha i vole aktivniji odmor mogu planinariti, istražiti okolne špilje ili isprobati zip line dug 1.800 metara.

Tolantongo je najbolje posjetiti radnim danima kada nema previše ljudi, ali treba imati na umu da su bazeni srijedom nedostupni zbog održavanja. Za ulaz u park potrebno je platiti ulaznicu, a svi oni koji ga žele posjetiti sa sobom bi trebali ponijeti gotovinu, jer plaćanje karticama nije omogućeno.