Tirana – albanska prijestolnica u kojoj se sudaraju čudna povijest i svijetla budućnost ove zemlje

Tirana, Albanija, zgrade okružene zelenilom
Foto: Daniel Frese/Pexels

Zahvaljujući novim restoranima, trgovinama i galerijama, Tirana je sve više počela poprimati kozmopolitski duh

Za mnoge putnike je Albanija, mala balkanska država koja je nekada bila na glasu kao jedna od najzatvorenijih zemalja na svijetu, duže vrijeme bila potpuna nepoznanica. Međutim, to se u posljednjih nekoliko godina počelo mijenjati pa Albanija polako prestaje biti neistraženi kutak Europe i pretvara se u destinaciju koju nikako ne treba zaobilaziti.

Ne tako davno, u priobalnim gradovima su izgrađena ugodna odmarališta uz samo more, a i u unutrašnjosti, točnije u glavnom gradu Tirani, također je došlo do promjena. Zahvaljujući novim restoranima, trgovinama i galerijama, Tirana je sve više počela poprimati kozmopolitski duh.

Evo što sve albanska prijestolnica nudi onima koji ju odluče posjetiti.

Što se tiče zanimljivosti koje biste svakako trebali razgledati ako se odlučite posjetiti Tiranu, u centru grada nalazi se Skenderbergov trg, šaroliki prostor oko kojega su smještene glavne turističke atrakcije: zgrada Opere, Skenderbergov konjanik, Nacionalni povijesni muzej, zgrada Nacionalne banke Albanije i džamija Ethem beya.

Obavezno posjetite i Nacionalnu umjetničku galeriju te Bunk’Art – podzemni kompleks koji nalikuje labirintu i sadrži montažnu dvoranu za koju se ispostavilo da ima odličnu akustiku pa se sada u njoj održavaju jazz i klasični koncerti.

Tradicionalne suvenire koji će vas podsjećati na dane provedene u Tirani možete pronaći u handmade shopu Nji Mar, Nji Mrapsht gdje vas čekaju raznovrsni radovi više od 230 obrtnika iz cijele Albanije.

Izlet izvan glavnog grada

Tridesetak kilometara dalje od Tirane nalazi se lučki grad Drač u koji stanovnici glavnog grada često odlaze kako bi uživali u kupanju i dobroj morskoj hrani. Ondje se nalazi i popularna turistička atrakcija – amfiteatar koji je izgrađen u 2. stoljeću za vrijeme vladavine rimskog cara Trajana. S kapacitetom od 20.000 mjesta, bio je jedan od najvećih amfiteatara na Balkanskom poluotoku. Otkopavanja koja su se odvijala tijekom 20. stoljeća izvedena su nestručno pa je amfiteatar ubrzano propadao, ali su 2004. godine počeli restauratorski radovi kako bi se spasio ovaj spomenik.

Gastronomska ponuda

Za lokalni doživljaj i isprobavanje zaista jeftine hrane posjetite Tirana market koji je doslovno praznik za oči. Po okolnim prostorima i ulicama prodaju se svježe povrće, riba, sir, meso itd., a u blizini se nalaze i pečenjare u kojima, primjerice, možete pojesti meso sa žara sa salatom i popiti pivo za otprilike tri eura.

Što se tiče restorana, uz autohtonu kuhinju uglavnom se nude francuska i talijanska jela po pristupačnim cijenama. Za večeru za dvoje potrebno je izdvojiti oko 25 eura, ali u tu cijenu ne ulaze i vina. Najčešće se nude talijanska i francuska, dok je albanska vina nešto teže pronaći.

No, ako ste zainteresirani za kušanje izvornih albanskih vina, to možete napraviti na periferiji grada gdje se nalazi Uka, nekadašnja farma koju je bivši albanski ministar poljoprivrede Rexhep Uka 1996. godine izgradio kao primjer održive poljoprivrede manjih razmjera. Uka je 2005. godine parcelu zasadio vinovom lozom i počeo proizvoditi vina od organskog grožđa. Prije nego se prepustite degustaciji kvalitetnih vina uparenih s domaćom janjetinom s roštilja, Ukov sin Flori vas može provesti poljima i podrumima u kojima se čuvaju vina i ispričati vam više o tome kako ona nastaju.

Više o Tirani možete saznati u videu: