Švedska je idealna destinacija za one koji vole kampiranje

kampiranje, djevojka
Foto: Free-Photos/Pixabay
Ako pripadate skupini ljudi koja najboljim odmorom smatra odmor na svježem zraku u prirodi – hodanje, bicikliranje i bavljenje raznim aktivnostima tijekom dana, a navečer uživanje pod zvijezdama, Švedska je možda idealan izbor za vaše sljedeće putovanje

U Švedskoj možete hodati, voziti se, biciklirati, skijati ili kampirati gotovo gdje god poželite i to bez dozvole vlasnika zemljišta. Osim toga, možete se hraniti, brati cvijeće, bobice i gljive, osim ako ne postoji znak koji kaže drugačije.

Ukratko, pojam ‘ometanje posjeda’ za Šveđane je nepoznanica. Kako bi cijelom svijetu predstavila slobodu kretanja, švedska turistička zajednica je još 2017. godine na Airbnb-u oglasila čitavu zemlju.

Koncept slobodnog pristupa bez obzira na vlasništvo nad zemljištem poznat je pod nazivom Allemansrätt – ‘pravo svakog čovjeka’. Ovaj običaj datira još iz srednjeg vijeka, međutim 1974. godine je usvojen kao zakon u parlamentu, a 1994. je ugrađen u švedski ustav. Prema tom zakonu, vlasti mogu prisiliti vlasnike zemljišta da uklone ograde koje ometaju javni pristup područjima za rekreaciju.

Naravno, postoje određene iznimke. Nije dopušteno dolaziti u privatne vrtove ili na obradivu zemlju, iskorištavati zemlju u gospodarske svrhe poput sječe ili lova, niti je moguće kampirati unutar 70 metara od mjesta na kojem netko živi.

Možete loviti ribu, kupati se u jezerima ili doći na bilo koju plažu, samo se trebate držati dalje od privatnih kuća, brinuti se o prirodi u kojoj uživate i poštovati druge ljude koje susrećete.

Pristup prirodi može biti ključan za zdravlje

Slične slobode osiguravaju i neke druge zemlje, uključujući ostatak nordijskih zemalja (osim Danske koja ima neka ograničenja vezana uz privatna zemljišta). Nasuprot tome, mnoge druge zemlje imaju veća ograničenja kad je u pitanju pristup privatnom zemljištu.

Na primjer, u Engleskoj je šetačima dopušteno prolaziti preko neobrađenih šumskih područja i priobalnih zemljišta, ali ne i kroz šume, dok u SAD-u vlasnička prava omogućuju vlasnicima zemljišta da zabrane pristup drugima.

Pristup prirodi može biti ključan za zdravlje ljudi, kako u smislu poticanja aktivnog načina života tako i zbog umirujućih svojstava koje ima priroda. U Japanu postoje terapijske šume koje potiču ljude na tzv. ‘šumsko kupanje’, dok liječnici u Škotskoj propisuju aktivnosti na otvorenom kao pomoć u rješavanju određenih zdravstvenih stanja.

Prema provedenim medicinskim istraživanjima, provođenje vremena u prirodi može poboljšati imunološki sustav i ublažiti simptome depresije.

Ako odlučite posjetiti Švedsku i njen glavni grad, evo koja četiri mjesta morate posjetiti.

Izvor: World Economic Forum