Što posjetiti u Italiji?

Sikstinska kapela, Michelangelo, muzej
Flickr

Želite li godišnji odmor provesti na lijepim, svjetski poznatim mjestima, nije potrebno ići preko oceana niti potrošiti cijelu mjesečnu plaću.

Italija je zemlja koja nam se nalazi toliko blizu, a nudi toliko jedinstvenih kulturnih i prirodnih ljepota. Donosimo sedam najzanimljivijih i najpoznatijih, koje svakako vrijedi posjetiti!

1. Bazilika svetog Marka, Venecija

Bazilika, Marko, Venecija
Wikimedia commons

Svoje putovanje možete započeti u bliskoj Veneciji, koja je svijet za sebe. Dolazak u Veneciju čini se kao druga dimenzija jer je ovaj grad potpuno jedinstven. U njoj se nalazi Bazilika svetog Marka, koja sa svojim posebnim interijerom donosi dojam nekog drugog vremena. Izgrađena je u 9. stoljeću i ima 85 tisuća kvadratnih mozaika, te bogatu kolekciju dragulja i umjetnina.

2. Uffizi, Firenca

Uffizi, Galerija, Katedrala, Duomo, Italija, Firenza
Wikimedia commons

Na putu prema Toskani vrijedi se zaustaviti u svjetski poznatoj Firenci, koja je u svoje doba bila dom najvećih umjetnika svijeta. Najpoznatija djela istih i danas se nalaze u galeriji Uffizi, a samo neke od njih su Botticellijeva “Venera”, te djela Da Vincija, Michelangela i Rafaela. Nakon galerije posjetite i Brunelleschijevu Fiorentinsku katedralu, koja je sama po sebi remek djelo, prvo u svijetu izgrađeno takvom antičkom metodom.

3. Vatikanski muzeji

Vatikan, Kapela, Michelangelo, Sikstinska kapela
Flickr

Vatikanski muzeji sadrže najimpresivnije umjetnine svjetske povijesti. U njima možete provesti i nekoliko sati, a da bi izbjegli dugo čekanje u redu, preporučujemo unaprijed kupiti ulaznice za brzi prolaz. Također, ne zaboravite se obući prikladno; zabranjeno je nositi kape, kratke hlače i mini-suknje.

4. Koloseum i Fontana di Trevi, Rim

Fontana di Trevi, Rim, Italija
Pixabay

Samo jedna vožnja dijeli vas od Vatikana i Fontane di Trevi. Preporučujem otići tamo u rano jutro ili kasno večer, da izbjegnete velike gužve i pronađete svoje mjesto za baciti novčić. Dnevno se u Fontanu baci oko 3000 eura! U južnijem djelu grada posjetite slavni Koloseum, nekadašnju borilačku arenu za gladijatore. Nemojte ulaziti na glavni ulaz, gdje je red vrlo dugačak, već uđite kroz Forum pored Koloseuma. Ovaj savjet je provjereno točan!

5. Duomo, Milano

Milano, Duomo, Katedrala, Italija
Wikimedia commons

Katedrala u Milanu podijelila je mišljenja na one koji ju smatraju kičastom, te one koji ju smatraju božanstvenom. Na njezinoj fasadi nalazi se čak tri tisuće kipova, a preporučujemo da ju posjetom sjeverne Italije svakako posjetite i prosudite sami!

6. Pompeji, Katanija 

Pompeji, Vulkan, Italija
Wikipedia

Jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u svijetu nalazi se u talijanskoj pokrajini Katanija. Nalaze se i na UNESCO-voj listi zaštićenih mjesta. Svakako posjetiti!

7. Alberobello, Apulja

Trulli, Italija
Pixabay

Ukoliko se ipak želite maknuti od gužvovitih turističkih odredišta, posjetite Alberobello. Jedinstvene Trulli kuće i odlična vina učinit će vaš odmor savršenim i opuštajućim.

Izvor: Punkufer.dnevnik.hr

Giethoorn – bajkovito mjesto u blizini Amsterdama koje se isplati posjetiti