Staza u Istri o kojoj svi pričaju

Kotli, slapovi
Photo: Tea Janko

“Staza sedam slapova” smještena u gradu Buzetu u Istri očarava već prvi prvom susretu. Ovakva vrsta izleta idealna je za zaljubljenike u bujnu istarsku prirodu ali i one željne umjerene fizičke aktivnosti.

Sedam slapova Istre - Hrvatsko planinarsko društvo "Bilo" Koprivnica
Photo: Tea Janko

Ova kružna staza donosi vam sve čari rijeke Mirne – najduže rijeke u Istarskoj županiji. S početkom i završetkom u Buzetu, sadrži nekoliko usputnih stanica (kao što su npr. Kotli) pa je tako idealna za početne avanturiste, ali i profesionalne pješake.

Photo: Gorja.net

Cjelokupna dužina staze iznosi 13,5 km. Za njen obilazak dovoljno će vam biti oko 5 sati.

Photo: Tea Janko

Osim spokojnog okoliša, slapovi su ti koji će vam zasigurno ukrasti pažnju. Već prvi slap “obara s nogu”. Visok je 5 metara, dok je njegovo okolnje jezero široko skoro 25 metara. Idući je već nešto viši i ima 8,8 metara.

Ipak, najbolje tek dolazi. Idući po redu, tzv. slap Vela peć plijeni pažnju posjetitelja sa svojih 26,5 metara i širine oko 6 metara. Ne čudi onda što je vrlo brzo postao popularno mjesto za fotografiranje.

Uz obilazak slapova može se naći i pokoja zanimljiva povijesna činjenica. Naime, uz stazu smješten je i Napoleonov most sagrađen u 19. stoljeću. Imenom most sv. Jožefa ili Francuski most prema legendi nastao je za vrijeme Napoleonove vladavine Istrom.

Evo što kažu neki od posjetitelja:

“Prekrasan okoliš, zelenilo, žubor vode, cvrkut ptica, opuštajuće……
Mjesto koje se mora obići ako ste u blizini i ako ste ljubitelj prirode.”

” … osim dobrog pješačenja i užitka u ljepoti prirode, na stazi je mjesto gdje se sakupljaju i penjači, tko voli preporučujem”

“Prva dva kilometra su me oduševila, priroda prezanimljiva, jest jako strmo al je predivno. Pješačenje je zahtjevno, posebice dio od zadnjeg slapa imena Mala peć do Kotla. I onda napokon, kada stigneš do Kotla koji te iznova oduševe zaboraviš koji si napor proživio i zapravo ti je drago da je gotovo.”