Sirijska Palmira otvara se za turiste?

Palmira, Sirija, Putovanja
Wikimedia commons

Uništenje antičkog grada Palmire u 2015. godini u sirijskom građanskom ratu pogodilo je cijeli svijet. Danas je taj predivan grad u procesu preuređenja, a moguće je da se otvori za turiste već 2019. godine.

Sirija, Palmira, Putovanja
Flickr

Nekada važno kulturno središte antičkog svijeta, tijekom rata postalo je najvidljiviji znak uništenja sirijskog pejzaža. ISIS je ovo područje okupirao dva puta te je tako uništena većina njegovih antičkih čuda uključujući hramove, stupove i poznati luk, a od ožujka 2017. Palmira je pod kontrolom sirijske vlade.

Za restauraciju i oporavak zadužen je UNESCO, a planiraju otvoriti grad turistima već na ljeto 2019. godine.
Sirija, Palmira, Putovanja
Wikimedia commons

Mnogi ostatci preneseni su u Damask, gdje u restauraciji pomažu moskovski stručnjaci. Unatoč optimističnom planu otvorenja, teško je da će turisti požuriti natrag. Vladina upozorenja za putovanja u Siriju su i dalje postavljena, a posjete se dakako ne preporučaju građanima.

Okret prema budućnosti

Sirija je i dalje ratna zona, a očekuje se da će se posljednja velika bitka rata dogoditi uskoro u Idlibu. Taj sjeverozapadni grad je jedini preostali pobunjenički dio Sirije, a vladina obrana je u pripremi, čak i kroz pregovore gdje se pokušava spriječiti potpuna vojna operacija. U drugim djelovima zemlje, stanovnici se već okreću prema budućnosti nakon sedam godina krvavog rata.

Sirija, Palmira, Antika, Putovanja
Wikimedia commons

Mnogi djelovi zemlje su u procesu obnove, uključujući Aleppo, gdje je 30% starog grada potpuno uništeno, a 60% oštećeno. Oporavak uključuje i izradnju hotela te trening za nove turističke vodiče.

Izvor: lonelyplanet.com