Sedam zadivljujućih dodataka UNESCO-vom popisu svjetske prirodne baštine

UNESCO-va lista svjetske baštine obuhvaća više od 1000 prirodnih i kulturnih znamenitosti u više od 167 zemalja svijeta, a ove godine je dodatno proširena

Nacionalni park Vatnajökull, Island

Ovaj nacionalni park nalazi se na vulkanskom području i pokriva oko 14 posto površine Islanda. Obuhvaća deset vulkana, od kojih je osam subglacijalnih, a dva su među najaktivnijima na Islandu. Interakcijom između vulkana i pukotina koje se nalaze ispod ledenjaka Vatnajökull došlo je do formiranja mnoštva različitih oblika, a najspektakularniji od njih je jökulhlaup – nastao iznenadnom poplavom do koje je došlo topljenjem ruba ledenjaka tijekom erupcije. Vulkansko područje na kojem se prostire ovaj nacionalni park dom je podzemnim endemskim vrstama koje su preživjele ledeno doba.

Utočišta za ptice selice, Kina

Foto: Pixabay

Duž Žutog mora i Bohajskog tjesnaca nalaze se međuplimne zone koje se smatraju najvećima na svijetu i utočište su brojnim pticama. Ova područja su od globalnog značaja za okupljanje mnogih vrsta ptica selica koje lete preko istočne Azije i Australije, a tu se okupljaju i neke od najugroženijih vrsta na svijetu.

Risco Caido i svete planine, Gran Canaria

Risco Caido je arheološki lokalitet domorodačke kulture, a smješten je na prostranom planinskom području otoka Gran Canaria. Obuhvaća litice, jarke i vulkanske formacije koje se nalaze na području bogate biološke raznolikosti. Risco Caido i svete planine našli su se na UNESCO-ovom popisu zbog velikog broja trogloditskih naselja čija je starost dokaz pre-hispanske kulture na otoku, koja se razvijala od dolaska sjevernoafričkih Berbera, negdje početkom naše ere, sve do dolaska prvih španjolskih doseljenika u 15. stoljeću.

Hirkanske šume, Iran

Specifične šume sa sjevera Irana prostiru se duž sjeverne strane planinskog vijenca Alborz i južne obale Kaspijskog mora te pokrivaju površinu od 850 kilometara. Stare su između 25 do 50 milijuna godina i u njima su prisutni različiti oblici života. Do danas je zabilježeno oko 180 vrsta ptica tipičnih za širokolisne šume te 58 vrsta sisavaca, uključujući i perzijskog leoparda.

Otoci i mora Francuskih južnih i antarktičkih teritorija

Ova oaza usred Južnog oceana obuhvaća više od 67 milijuna hektara površine i mjesto je na kojem se okuplja veliki broj ptica i morskih sisavaca. Ondje se nalazi najveći broj kraljevskih pingvina i žutokljunih albatrosa.

Paraty i otok Ilha Grande, Brazil

https://www.instagram.com/p/B3VW7lzHLqW/

Smješten između planinskog lanca Serra da Bocaina i Atlantskog oceana, ovaj kulturni krajolik obuhvaća povijesno središte Paratyja – jednog od najbolje očuvanih obalnih gradova u Brazilu, kao i četiri zaštićena prirodna područja Atlatske šume – jednog od pet svjetskih ključnih žarišta biološke raznolikosti. Paraty je u 17. stoljeću bio jedna od točaka “Zlatnog puta” preko kojeg je zlato stizalo u Europu.

Dilmunski grobni humci, Bahrein

Dilmunski grobni humci sagrađeni su između 2050. i 1750. godine prije Krista. Područje koje je dodano na UNESCO-ov popis obuhvaća 21 arheološko nalazište na zapadnom dijelu otoka. Šest od tih nalazišta su polja na kojima se nalazi od nekoliko desetaka do nekoliko tisuća grobnih humaka. Na ostalih 15 nalazišta nalazi se 17 kraljevskih grobnih humaka koji su dokaz postojanja civilizacije Dilmun, za vrijeme koje je Bahrein postao trgovačko središte čiji je prosperitet za cjelokupno stanovništvo omogućio nastanak i razvoj tradicije sahranjivanja.