Ryanair i Wizz Air: nova pravila i naknade za prtljagu od 1. studenog

wizz air, low cost, low budget, letovi
Pixabay
Dva popularna avioprijevoznika uskoro uvode nove uvjete prijevoza prtljage kojima namjeravaju smanjiti gužve pri ukrcaju i skratiti vrijeme čekanja

Kako smo već najavili, Ryanair od 1. studenog uvodi nova pravila za prijevoz prtljage. Pridružuje mu se još jedan popularni low-budget prijevoznik, Wizz Air, koji od istog datuma također mijenja politiku prtljage. Donosimo kratku usporedbu starih i novih pravila i naknada:

Ryanair

Prema dosadašnjoj politici, Ryanair je putnicima nudio mogućnost unosa jedne ručne torbe manjih dimenzija (35x20x20cm) u avion i besplatnog smještaja jedne veće ručne prtljage (55x40x20cm) u prtljažni prostor, pri čemu se druga predaje pri samom ukrcaju. Uz nadoplatu za prioritetni ukrcaj (priority boarding), putnici su mogli veću ručnu torbu također unijeti u avion.

Što se mijenja?

Po novome, manja ručna torba i dalje se može besplatno unijeti u avion, ali su joj neznatno povećane dimenzije pa sad iznose 40x20x25cm. Veća ručna prtljaga težine do 10 kg se sad može unijeti u avion samo uz nadoplatu prioriteta od 6 eura po letu, tj. 8 eura ako prioritet nadoplatite naknadno, nakon kupnje karte. Smještaj u prtljažni prostor se po novome naplaćuje 10 eura, pri čemu prtljagu treba predati na aerodromu prije ukrcaja, na pultu za check-in. Jeftinije je, dakle, platiti dodatnu naknadu za prioritet.

Ryanair je uvođenje nove politike opravdao namjerom da skrate čekanje tijekom ukrcaja u avion, jer je besplatno smještanje veće ručne prtljage pri ukrcaju dosad izazivalo velike gužve zbog čega su letovi redovito kasnili u polasku. Također ukazuju da će prioritetni unos prtljage u avion skratiti čekanje i nakon slijetanja, jer će putnici moći jednostavno ponijeti torbe sa sobom umjesto da čekaju preuzimanje prtljage na aerodromu.

Bez nadoplate za prioritet: besplatan unos 1 manje ručne torbe u avion, 10€ za smještaj 1 veće ručne torbe u prtljažni prostor
Uz nadoplatu za prioritet: unos 1 manje i 1 veće ručne torbe u avion za ukupno 6€

Wizz Air

Podaci Wizz Air-a pokazuju da svaki treći njihov putnik putuje na tri dana ili manje, kao i da kašnjenje zbog prtljage utječe na više od 10.000 letova godišnje. Kompanija stoga apelira na putnike da ponesu samo neophodnu prtljagu, a usto predlažu nadoplatu za prioritet kako bi se smanjilo čekanje za check-in prtljage i posljedično kašnjenje pri polasku.

Što se mijenja?

Wizz Air je 10. listopada predstavio novu politiku prtljage, prema kojoj se od 1. studenog uz nadoplatu za prioritet u avion mogu unijeti manja ručna torba (40x30x20cm) i jedna veća ručna prtljaga (55x40x23cm) težine do 10kg. Oni putnici koji žele ponijeti težu prtljagu ili ne žele nadoplatiti za prioritet, mogu birati između više cjenovnih opcija za torbe od 10, 20 ili 32 kg. Naknade variraju ovisno o datumu polaska, težini prtljage i načinu kupnje karte (online, u poslovnici i sl.).

Spomenimo i da svi putnici koji su karte kupili prije 10. studenog, neovisno o datumu leta, imaju priliku ponijeti prtljagu pod dosadašnjim uvjetima.

Bez nadoplate za prioritet: besplatan unos 1 manje ručne torbe u avion, plaćeni check-in ostale prtljage
Uz nadoplatu za prioritet: unos 1 manje i 1 veće ručne torbe u avion za 5€ ili više