Putovanje u Hattu – planinsku oazu nedaleko od Dubaija

Hatta Dubai
Foto: YouTube/screenshot

Na udaljenosti od oko 130 kilometara jugoistočno od granica glavnog grada Dubaija nalazi se Hatta – mjesto koje privlači posjetitelje svojim grubim planinskim krajolikom, mnoštvom avanturističkih aktivnosti na otvorenom i ugodnom klimom

Hatta je jedna od eksklava emirata Dubai, a nalazi se uz prekrasne planine Hadžar i granicu s Omanom. U prošlosti je zapravo i bila dio Omana, ali je 1850. godine pripojena Dubaiju. Unatoč tome, za razliku od užurbane svakodnevice na koju su navikli stanovnici glavnog grada emirata, na ovom području se i dalje zadržao ležeran omanski način života pa mnogi bijeg od gradske vreve traže baš u Hatti.

Ondje se u posljednjih nekoliko godina dogodio veliki pomak prema avanturističkom turizmu pa je Hatta vrlo brzo postala poželjna destinacija za ljubitelje planinarenja, brdskog biciklizma, kajakarenja i drugih aktivnosti na otvorenom.

Gdje odsjesti

Na ovom području se nalazi veliki broj hotela, a jedan od najpoznatijih je JA Hatta Fort. Riječ je o najstarijem takvom objektu u Hatti, ali nedavno je potpuno preuređen pa sada gosti mogu uživati u svijetlim i prozračnim sobama koje su uređene u modernom stilu, kao i u nekoliko impresivnih restorana te raznim aktivnostima poput mini golfa ili streličarstva. Unatoč preuređenju, ovaj hotel s četiri zvjezdice je i dalje zadržao nešto svog starog šarma, najvećim dijelom zahvaljujući spektakularnoj poziciji na kojoj se nalazi.

Za one koji žele isprobati nešto drugačije, tu je Sedr Trailer – resort u kojem posjetitelje umjesto hotelskih soba očekuju preuređene kamp prikolice. Riječ je o prvom hotelskom smještaju takve vrste u regiji, koji je odličan izbor za veća društva ili obitelji koje žele uživati u noći pod zvijezdama.

Nešto slično moguće je pronaći u resortu Damani Lodges gdje se nalaze namjenski izgrađene kolibe s privatnim terasama i svim ostalim dodacima koje ima i bilo koja moderna hotelska soba, uključujući TV i Wi-Fi.

Što posjetiti

Iz resorta Damani Lodges pruža se pogled na Hatta Wadi Hub, avanturistički park u koji se svakog vikenda slijeva mnoštvo posjetitelja koji žele uživati u aktivnostima kao što su planinarenje, brdski biciklizam, streličarstvo, kajakarenje, zorbing i slično.

Oni koji nisu raspoloženi za spomenute aktivnosti i avanturu mogu istražiti jedno od najstarijih obnovljenih tradicionalnih sela Ujedinjenih Arapskih koje datira iz trećeg stoljeća prije Krista i saznati kako se nekada živjelo u Hatti.

U Hatti se nalazi i prva postaja za uzgoj pčela u regiji – Hatta Honey Bee Garden. Posjetiteljima se nude izleti koji uključuju stručne edukacije o životu pčela te različite radionice.

Klima u Hatti

Zbog više nadmorske visine, klima je na ovom području nešto svježija u odnosu na glavni grad Dubai. U zimskim mjesecima noći znaju biti prohladne, pa ako planirate posjetiti Hattu trebali biste spakirati par komada toplije odjeće. Osim toga, sigurnost bi uvijek trebala biti na prvom mjestu, stoga, ako se planirate upustiti u neke od aktivnosti na otvorenom koje smo ranije spomenuli, pobrinite se da imate odgovarajuću opremu.