Prvi hrvatski festival hodanja: četiri staze u divnoj ličkoj prirodi

festival hodanja, hodanje, Lika
Pixabay
Ako ste slobodni početkom rujna i razmišljate o kratkom izletu za vikend, ali vam je dosta mora, filmskih i glazbenih festivala i ostalih ljetnih radosti, imamo prijedlog za vas

Lika će prva dva dana u rujnu ugostiti jedan nesvakidašnji festival: Prvi hrvatski festival hodanja. Događaj organizira Turistička zajednica Ličko-senjske županije, prateći sve popularniji svjetski trend festivala ovog tipa. S obzirom da je hodanje aktivnost koja sve više dobiva na važnosti i pristupa joj se sve profesionalnije, na neke od svjetskih festivala sjati se i do pedeset tisuća hodača, piše hrturizam.

U subotu se festival održava u Gospiću, a dan kasnije u Otočcu, pri čemu su u svakom gradu osigurane dvije rute. U Gospiću sudionici mogu birati između dviju staza nazvanih Tesla, jedne kraće od 23 kilometra i nešto duže koja broji 30 kilometara. U nedjelju se festival seli u Otočac gdje su pripremljene dvije staze Gacka; kraća ima 18 kilometara, a duža je ujedno i najzahtjevnija od sve četiri rute i broji 34 kilometra.

Ivan Radošević, direktor TZ Ličko-senjske županije, naglasio je da ovim festivalom nastoje promovirati Liku kao destinaciju, ali i aktivni turizam te aktivni način življenja. “Svi smo izuzetno motivirani postaviti Hrvatsku na svjetsku kartu vodećih festivala hodanja, a naš hrvatski će, sigurni smo, postati tradicionalan. Pozivamo sve da se prijave i uživaju u dvodnevnom prazniku zdravlja, sporta i zabave”, zaključio je Radošević.

Pixabay

Kažu da svakom minutom koju provedete u hodu možete produžiti svoj život za jednu i pol do dvije minute. Festival hodanja spaja nekoliko atraktivnih faktora: možete učiniti nešto dobro za svoje zdravlje, uživati u vikendu daleko od gradske gužve i opustiti se u prekrasnoj prirodi, u društvu drugih šetača. Čak i ako trenutne temperature ne popuste u sljedećih nekoliko tjedana, u Lici će sigurno biti svježije nego na obali – savršen način da ispratite ljeto!

Za sve sudionike osigurane su prigodne majice, kao i svježe voće i voda za okrepu. Oni koji namjeravaju sudjelovati u oba grada imat će osiguran i prijevoz autobusom od Gospića do Otočca. Više o Prvom hrvatskom festivalu hodanja, stazama i kotizaciji možete doznati na njihovim službenim stranicama, a rok za registraciju je 28. kolovoza.