Počinje sezona skijanja: Pogledajte koja skijališta preferiraju Hrvati

skijališta, skijanje, sezona skijanja
Foto: Pixabay
Skijanje je jedna od omiljenih zimskih aktivnosti, a iako se ne može točno utvrditi broj skijaša u Hrvatskoj, nagađa se da svake godine oko 300.000 Hrvata odlazi na strana skijališta i ta brojka raste iz godine u godinu

Među Hrvatima su već neko vrijeme najpopularnija skijališta u Austriji i Italiji, a znatan broj njih odlazi i u Francusku i Sloveniju.

Kada su austrijska skijališta u pitanju, Hrvati najčešće biraju Nassfeld, a zatim Bad Kleinkirchheim ili Zell am See. Ova skijališta su blizu i mnogi se slažu da su vrhunska i da nema potrebe ići dalje.

Nassfeld sa svojih 110 kilometara skijaških staza i 30 žičara zaljubljenicima u Alpe i skijanje zasigurno može puno ponuditi, a s obzirom na to da je riječ o velikom skijalištu, na stazama kao ni na žičarama nema gužve.

Velik dio skijaša, iz Dalmacije, Iste i Primorja bira talijanski Kronplatz i Alta Badiju. Za Kronplatz su karakteristične duge, besprijekorno uređene staze, a s više od 300 sunčanih dana u godini spada u jedno od ljepših skijališta u tom dijelu Italije.

U posljednje dvije-tri godine sve više skijaša odlazi i u Sloveniju, a među mlađima je popularna i Francuska.

Ski standard se ogleda u brojnosti, veličini i opremljenosti skijaških staza, obilju pratećih sadržaja i komfornom smještaju pa ima svoju cijenu, koja gotovo da nema gornje granice.

Skijanje nije jeftin sport pa četveročlana obitelj s velikom djecom za skijanje na nekim od europskih skijališta mora izdvojiti oko 10.000 kuna. Neki se pak zadovolje i s bosanskim ili domaćim skijalištima, koja su jeftinija u odnosu na ova prethodno spomenuta.