Pet savjeta kako ostati fit tijekom putovanja

djevojka, vježbanje u prirodi, kako ostati fit
Foto: Pixabay
Bez obzira na to o kakvoj vrsti puta je riječ, jedno je sigurno – kad putujemo naša rutina se potpuno mijenja

Ako ste ljubitelj putovanja i volite otkrivati nove destinacije ili morate često putovati zbog posla, već vam je poznato kako je u takvim situacijama jako teško pridržavati se uspostavljene rutine vježbanja te uravnotežene i pravilne prehrane.

Možda ste inače navikli vježbati u teretani, a tijekom putovanja vam nije dostupna ili inače trčite u obližnjem parku, a na novoj destinaciji ne znate gdje biste se uputili. Osim toga, hrana je sastavni dio kulture svake zemlje i gdje god da se nalazite jednostavno je previše toga za kušanje i uživanje, a velike količine ukusnih obroka vode do nabacivanja nekoliko dodatnih kilograma.

Kako ostati fit vjerojatno je posljednja stvar koju se pitate dok ste na putovanju, ali ako ste se odlučili na aktivan i zdrav životni stil i držite se toga već neko vrijeme, zašto biste onda odustali tijekom tih nekoliko dana i poništili rezultate koje ste do tada postigli.

U nastavku vam donosimo pet savjeta kako ostati fit tijekom putovanja.

Organizirajte se na vrijeme

Unaprijed razmislite i poduzmite sve što možete kako biste osigurali da se barem donekle držite ciljeva koje ste postavili kada su u pitanju tjelovježba i pravilna prehrana. Ako inače vježbate u teretani, rezervirajte hotel koji ima teretanu. U slučaju da ipak preferirate trčanje u prirodi, istražite atraktivne lokacije na koje se možete uputiti, što nas dovodi i do sljedećeg savjeta.

Iskoristite okruženje u kojem se nalazite

Ovo je možda najjednostavniji način kako ostati fit tijekom putovanja. Gdje god u svijetu se nalazili, ne možete tražiti izlike jer su prilike za pojačanu fizičku aktivnost svuda oko nas. Na ljetovanju ste? Plivajte najbrže i najduže što možete. Nalazite se u blizini planina? Uputite se na planinarenje.

Nemate izliku čak ni kada ste u nekom gradu. Hodajte umjesto vožnje do odredišta i kad god možete birajte stepenice umjesto lifta.

Istražite lokalne sportske tečajeve

Pohađanje nekog od lokalnih sportskih tečajeva drugi je najlakši način za održavanje forme na putovanju. Osim toga, na ovaj način možete upoznati i lokalce od kojih ćete dobiti puno korisnih savjeta poput toga koje manje poznate, ali odlične restorane ili mjesta obavezno trebate posjetiti.

Iskoristite svoj pametni telefon

Ako hotel u kojem ste smješteni nema teretanu, a niste zainteresirani ni za istraživanje lokalnih sportskih tečajeva, na YouTubeu ili na Instagramu možete pronaći bezbroj različitih videa s kratkim vježbama za koje vam najčešće ne treba nikakva oprema.

Pažljivo birajte hranu

Izbjegavanje nezdrave hrane je inače težak zadatak, a tek na putovanju postaje pravi izazov. Ako nemate mogućnost sami unaprijed pripremiti i ponijeti određenu količinu hrane, onda prilikom kupovine birajte sendviče od puretine ili piletine, miješajte nemasni jogurt s voćem ili orašastim plodovima, a danas se gotovo svugdje mogu kupiti i različite zdrave salate.

Ako se planirate hraniti u restoranima, pažljivo ih birajte. Sve je veći broj onih koji nude zdrava jela, ali čak i u restoranima sa skromnijom ponudom uvijek možete pronaći neku “manje štetnu” varijantu. Na primjer, umjesto prženih namirnica birajte meso ili ribu koju su kuhani na pari ili pečeni na žaru, a umjesto prženih krumpirića ili tjestenine za prilog birajte kuhano povrće.