Pet mjesta koja morate posjetiti ako se nađete u norveškom Bergenu

Bergen, Norveška
Foto: Pixabay
U kišnom Bergenu uvijek postoji nešto šarmantno i neobično, bez obzira na to tijekom kojeg godišnjeg doba se nalazili ondje

Bergen je drugi po veličini grad u Norveškoj i smješten je na jugozapadnoj obali ove zemlje. Jezgra grada nalazi se između planina koje mještani nazivaju de syv fjell (Sedam planina).

Osnovao ga je Olaf III 1070. godine i sve do 1299. godine bio je prijestolnica Norveške. Bergen je kroz povijesti imao trinaest požara, a najveći od njih dogodio se 1702. godine i tada je izgorjelo 90% grada.

Ovaj živopisni grad je zbog svog geografskog smještaja i prekrasnog izgleda 2000. godine proglašen jednim od devet europskih glavnih gradova kulture, a u njemu je svoj dom pronašao konceptualni umjetnik i dizajner T-Michael koji ondje boravi već dva desetljeća.

T-Michael tvrdi da u kišnom Bergenu uvijek postoji nešto šarmantno i neobično, bez obzira na to tijekom kojeg godišnjeg doba se nalazili ondje.

Osim povijesnog središta Bryggena, utvrde Bergenhus, poznate ribarnice te uspinjače iz centra grada koja će vas odvesti na vrh planine Fløien odakle se pruža prekrasan pogled na okolne fjordove i planine, ovaj umjetnik i dizajner preporučio je još pet mjesta koja obavezno morate posjetiti ako se nađete u Bergenu.

1. Hogghorm

U lijepo uređenoj, ali ne pretjerano otmjenoj pizzeriji vlada opuštena atmosfera. Mjesto je otvoreno početkom 2018. godine, a uz odličnu pizzu i kamenice u ponudi ima i briljantan izbor vina.

View this post on Instagram

Pizza glow 😍 📸 @perolavsolvberg

A post shared by Hoggorm (@hoggormpizza) on

2. Aldea

Izložbeni prostor i mjesto na kojem se okupljaju umjetnici novi je centar umjetnosti i kreativnosti u Bergenu, objašnjava umjetnik i dizajner T-Michael. Ondje se nalaze različite radionice u kojima umjetnici stvaraju svoja djela, a kat niže je galerija u kojoj se ta djela izlažu.

3. Bors bar

Najbolje mjesto za koktele u Bergenu nalazi se u zgradi od opeke iz 19. stoljeća u kojoj se nekada nalazila burza, a danas je pretvorena u elegantni hotel Bors. Ondje možete popiti svoj omiljeni koktel, opustiti se i uživati u atmosferi.

4. Apollon

Apollon je bar i prodavaonica ploča u jednom. Poznat je po glazbi uživo i odličnom craft pivu. Možete naručiti piće i prošetati okolo kako biste istražili koje ploče imaju u ponudi ili sjesti pored prozora i uživati u pogledu.

5. Lot333

Ako ste ljubitelj shoppinga, onda biste svakako trebali posjetiti ovu trgovinu jer T-Michael tvrdi kako ondje imaju najbolji izbor odjeće u Norveškoj.

Izvor: The New York Times