Pariz želi zabraniti Airbnb u centru grada

pariz, eiffelov toranj
Pixabay
Pročelnik Brossat zagovara zabranu kratkoročnog najma turistima i upozorava da bi Pariz mogao postati “igralište za saudijske i američke milijardere” 

Ian Brossat, pročelnik grada Pariza za stanovanje, želi zabraniti iznajmljivanje stanova u centru francuske metropole putem Airbnb-a i sličnih internetskih servisa. Pročelnik je za AFP rekao da namjerava predložiti i zabranu kupnje druge nekretnine u Parizu, kako bi se spriječilo da grad postane “muzej na otvorenom”.

Brossat smatra da je Airbnb uzrokovao iseljavanje Parižana iz centra grada te istaknuo da u svakom četvrtom stanu u Parizu više ne žive lokalni stanovnici. “Želimo li da Pariz bude grad kojeg si može priuštiti srednja klasa, ili želimo da postane igralište za saudijske i američke milijardere?”, upitao je Brossat.

Cilj mu je zabraniti bilo koji oblik kratkoročnog iznajmljivanja stanova u prvom, drugom, trećem i četvrtom arondismanu, dijelovima grada u kojima se nalaze najpopularniji spomenici poput katedrale Notre Dame i muzeja Louvre.

Oko 60 tisuća stanova u Parizu trenutačno je dostupno za kratkoročni najam, piše France24. Francuska metropola najveće je tržište Airbnb-a, kompanije vrijedne oko 30 milijardi dolara.

Airbnb je u izjavi za AFP istaknuo da svaki peti Parižanin koristi njihovu platformu, kako bi povećali prihode da se mogu nositi sa životnim troškovima. Kompanija je također optužila Brossata za podržavanje “hotelijerskih lobija”; hoteli, naime, već neko vrijeme gube značajni dio prihoda jer se turisti sve više odlučuju za jeftiniji smještaj.

Odnos između gradskih vlasti i platformi za iznajmljivanje zaoštrava se i u drugim popularnim turističkim destinacijama poput Amsterdama, Barcelone i Berlina. U Madridu gradski čelnici predlažu uvođenje drastičnih poreza na iznajmljivanje, a drugi španjolski gradovi uvode mjere poput vremenskog ograničenja za najam apartmana u prizemlju koji imaju zaseban ulaz.