Najskuplje i najjeftinije destinacije za ljetni odmor

Foto: SplitShire/Pixabay

Svi oni koji ovo ljeto planiraju provesti u inozemstvu imaju sreće jer su cijene pale u odnosu na prošlu godinu, ali to ne vrijedi i za one koji žele ljetovati u Hrvatskoj

Prema istraživanju tvrtke M&S koje je prenio Daily Mail, cijene ljetovanja na destinacijama koje su bile uključene u istraživanje pale su u odnosu na prošlu godinu pa je tako prosječna cijena obiteljskog odmora pala za oko 80 eura. Šest od deset popularnih turističkih destinacija smanjilo je cijene tijekom prošle godine, navodi se u izvještaju.

Kompanija M&S je analizirala troškove odmora za četveročlanu obitelj u trajanju od tjedan dana, uključujući noćenja, letove, večeru, prosječnu potrošnju novca i jednu od aktivnosti u deset popularnih destinacija za odmor. Letovi i smještaj rezervirani su od subote 27. srpnja do subote 3. kolovoza 2019. godine te su uspoređeni s cijenama za iste datume prošle godine.

Najjeftinija destinacija za obiteljsko ljetovanje već je četvrtu godinu zaredom Sunny Beach u Bugarskoj. Tako će tjedni odmor na obali Crnog mora u Bugarskoj četveročlanu obitelj ovog ljeta stajati oko 2900 eura, što je za 17% manje u odnosu na prošlu godinu.

S druge strane, među analiziranim europskim destinacijama najskuplja je Pula. Zanimljivo je spomenuti da je to jedina od analiziranih europskih destinacija na kojoj su cijene rasle.

Cijene ljetovanja u Europi

Istraživanje je otkrilo da ove godine najveću ukupnu uštedu nosi Algarve u Portugalu i da se radi o drugoj najisplativijoj destinaciji. Tjedni odmor za četveročlanu obitelj ondje iznosi oko 3350 eura, što je 20% manje u odnosu na 2018. godinu.

Na trećem mjestu je turska Antalya, gdje tjedni odmor za četveročlanu obitelj košta oko 3450 eura. Uštedjeti se može i na Zakintosu u Grčkoj, koja bilježi smanjenje cijena od 13%, te u mjestu Dordogne u Francuskoj gdje su cijene pale za 11%.

Najskuplje analizirane destinacije

Najveći porast cijena u odnosu na prošlu godinu bilježi Toronto (21%), zatim Orlando (19%), Dubai (koji je prošle godine bio četvrta najjeftinija destinacija) te Pula.

Pula je najskuplja među analiziranim destinacijama što se tiče Europe, pa tako četveročlana obitelj za tjedni odmor u Puli treba izdvojiti oko 3800 eura. Porast cijena od 0,7% u odnosu na prošlu godinu pokušava se opravdati time što je Hrvatska nedavno zabilježila rast popularnosti.