Najopasnije ceste na planeti

Kina, Cesta
Flickr

Iako većina nas vozi na sigurnim autocestama i cestama, nemaju svi tu sreću

U povijesti su se ceste radile na najopasnijim mjestima jer nije bilo drugačijeg načina za povezivanje s okolnim mjestima. Ovo su 12 najopasnijih:

Transfagarasan, Rumunjska

Cesta, Rumunjska
Pixabay

Rumunjska cesta Tansfagarasan dostiže čak 2034 metara i poznata je kao najviša cesta u državi. Nalazi se u sredini Karpatske planinske regije, a siječe masiv Faragas.

Tianmen, Kina

Kina, Cesta
Flickr

Ova zavojita cesta dugačka je 10 kilometara i sadrži čak 99 zavoja, a od svojeg početka do kraja uzdiže se 1000 metara!

Prolaz Gotthard, Švicarska

Švicarska, ceste
Flickr

Za uzbudljivu vožnju kroz švicarske Alpe idealna je ova cesta dugačka 64 kilometara. Naziva se “divljom stranom” centralne Europe, a pruža pogled na prekrasnu prirodu.

Most Eshima Ohashi, Japan

Ceste, Kina
Wikipedia

Iako nije cesta kao druge, već most, ovo japansko čudo nije ništa manje opasno. Širok 12 metara i dugačak 1.7 kilometara iz daljine izgleda gotovo nemoguć za vožnju uzbrdo, no zbog toga veliki brodovi mogu s lakoćom prolaziti ispod mosta.

Zozila, Indija

ceste, indija
Incrediblenat.com

Jedan od najvažnijih indijskih prolaza upravo je ovaj 3528 metara visok put. Povezuje Kasmir i Ladakh i zahtjeva iskusnost vozača, a dakako, zimi je zatvoren.

Autocesta Dalton, Alaska

Ceste, Alaska, Dalton
Flickr

Najosamljenija autocesta na svijetu nalazi se upravo ovdje – na Aljasci. Dugačka je 666 kilometara i povezuje 3 sela, a poznata je po najvećoj količini snijega ikad izmjerenoj na autocesti.

Yungas, Bolivia

Cesta, Bolivija
Wikimedia commons

Jedna od najopasnijih cesta nalazi se u Boliviji. Prema statistikama, između 200 i 300 osoba izgubi život na ovoj cesti – godišnje.

Tunel Guoliang, Kina

Ceste, Kina
Wikipedia

Ovaj tunel izgradili su lokalni stanovnici jer je to bio jedini način za komunikaciju između okolnih sela i gradova. Zasigurno je jedna od najopasnijih cesta u Kini.

Le Passage du Gois , Francuska

Cesta. Francuska
Flickr

Zanimljiva činjenica o ovoj cesti je da je otvorena samo u određeno doba dana, a ostatak dana je potopljena vodom! Obavezno provjerite stanje plime i oseke prije nego se zaputite ovdje.

Hana, Havaji

Havaji, Hana
Wikimedia commons

Na popularnom turističkom otoku Maui nalazi se 112 kilometara dugačka cesta Hana. Povezuje 59 mostova od kojih 46 ima samo jednu prometnu traku, a često je zatvorena zbog odrona u regiji.

Atlantic Ocean cesta, Norveška 

Cesta, Norveška, Atlantic ocean
Wikimedia commons

Norveška cesta Atlantic Ocean povezuje nekoliko manjih sela. Pruža predivne poglede na prirodu i vodi do fascinantnih seoskih zajednica. U kombinaciji s norveškim planinama čini savršenu turističku atrakciju.

Kolyma, Rusija

Cesta, Rusija, Kolmay
sergeydolya.livejournal.com

Poznata kao “cesta smrti” zbog fatalnih događaja na istoj, izgrađena u je u četrnaestom stoljeću, a prvih 90 kilometara izgradili su zatvorenici. Ipak, gradnja je završena tek u dvadesetom stoljeću. Smatra se jednom od najopasnijih cesta na svijetu.