Najmanji pokretni most na svijetu

Most, Bermuda, Putovanja
Bermuda tourism

Bermudski Somerset most autom se može prijeći u dvije sekunde. Otvara se na samo 56 centimetara širine, točno koliko je potrebno jarbolu jedrilice za prolazak.

Iako se čini malenim i nevažnim, ovaj most ipak umanjuje vrijeme putovanja stanovnika Bermude za čak tri sata.

Most, Pokretni, Bermuda
Intersection Photos/Alamy

Edward Harris, bivši direktor Nacionalnoj muzeja Bermude, naglasio je kako je za stanovnike ovo najbrži put do otvorenog mora, jer bi inače morali proći kroz dugački kanal koji se proteže oko sjeverne i istočne obale Bermude.

U današnje vrijeme čak 10 mostova povezuje osam otoka s bermudskim kopnom, a prva tri su izgrađena davne 1620. godine, uključujući i most Somerset. U to vrijeme većina stanovnika oslanjala se na brodove kao glavno prijevozno sredstvo.

Most, Bermuda, Pokretni, Putovanja
MJ Photography/Alamy

Neobičan mehanizam

Most Somerset i danas izgleda kao i prije 400 godina okružen palmama i svojim kamenim zidovima. Iako se definira kao pokretni most, nema uobičajeni mehanizam kao drugi pokretni mostovi. Zbog prostornog ograničenja, graditelji su jednostavno ostavili prolaz u mostu širine 56 centimetara i prekrili ga drvenom daskom. Kada bi se brod približavao mostu, netko u blizini bi podignuo dasku da brod može proći, uz pomoć kapetanu da sigurno prođe kroz prolaz.

Most, pokretni, Putovanja
Flickr

Somerset danas

Danas se most ne pomiče jer je automobilski prijevoz prevladao, no ostaje jedna od najvećih atrakcija Bermude. 2009. godine postavljen je na jednu od novčanica, a 2015. službeno je postao povijesni spomenik.

Etiopija – život među plemenima