Mjesta u kojima raste najkvalitetniji duhan u svijetu

uzgoj duhana, farma duhana, Kuba
Foto: heylori/Pixabay
Iako bi većina na spomen farme duhana sigurno zamislila nepregledna polja duhana čije se svijetlozeleno lišće lagano kreće na poslijepodnevnom povjetarcu, stvarnost je drugačija

Naime, zemljišta na kojima se uzgaja najkvalitetniji kubanski duhan poprilično su malena. Područja oko dva kubanska grada San Luís i San Juan y Martínez zauzimaju srce šireg područja uzgoja duhana i prostiru se na otprilike oko 260 kvadratnih kilometara. Mnogi smatraju da su to najbolja zemljišta s duhanom u svijetu.

Cigar Aficionado je sastavio kratki popis pet najboljih uzgajivača duhana na Kubi. Prilikom odabira nisu se koristili nikakvim znanstvenim kriterijima i njihov izvještaj više se odnosi na tradiciju uzgoja duhana u regiji Vuelto Abajo.

Cuchillas de Barbacoa/Hirochi Robaina

Obitelj Robaina upravlja ovom farmom od 1845. godine. Farma se nalazi u blizini San Luísa, a sastoji se od 17 hektara od kojih je 7,5 posvećeno uzgoju duhana s prosječnom godišnjom proizvodnjom od oko 9.000 kg duhana. Polovica proizvedenog duhana koristi se za omatanje, a druga polovica za punjenje. Vlasnik Hirochi Robaina kaže kako koriste iste tehnike koje su koristili njegovi preci pet generacija unatrag. Cigare koje nastaju na ovoj farmi su pune i imaju prekrasan zemljani okus.

Ivan Maximo Perez

Ivan Maximo Perez treća je generacija koja vodi farmu od šest hektara. Znanje o uzgoju duhana naslijedio je od oca i djeda, a na farmi mu pomaže 10-12 radnika. Maximo je na svojoj farmi koristio sjeme po preporuci Instituta za duhan, a njegovo polje bilo je poligon za testiranje novih hibrida. Farma godišnje daje oko 15 tona duhana, a postala je i jedna od službenih stanica na turističkim turama.

Quemado de Rubi/Hector Luís Prieto

Hector Luís Prieto je nakon Robaina vjerojatno najpoznatiji kubanski uzgajivač duhana. Njegova obitelj je farmu obrađivala prije 100 godina i Prieto se još uvijek drži iste tradicije. Koriste neke nove vrste duhana, ali način na koji sade i beru duhan ostao je isti. 2018. godine je proširio farmu sa 100.000 novih biljaka, a smatra kako su hibridi koje upotrebljava jednako dobri kao i starije sorte.

Gerardo Medina Relova

Farma Gerarda Medine udaljena je oko tri kilometra od San Juana y Martíneza. Medina ima 25 radnika koji se brinu za 12 hektara duhana. Kaže kako se “rodio pod listom duhana”, ali do 1996. godine je radio kao kemijski inženjer u Havani. Nakon što se njegov otac razbolio, vratio se na farmu i upijao očevo iskustvo sve dok on 2016. godine nije umro. Medina je nakon toga u potpunosti preuzeo farmu.

Sergio Paz Cordoves

Cordovesova farma najmanja je od svih spomenutih i prostire se na oko 5 hektara zemljišta, a na njoj radi 15-20 ljudi. Njegova obitelj obrađuje tu zemlju još od 1940-ih, a on ju je preuzeo nakon očeve smrti 2016. godine. Od oca je saznao brojne tajne o uzgoju duhana.