Kina turistima zabranila pristup Mount Everestu

Mount Everest
Foto: Crazy777/Pixabay
Kina je na svojoj strani Mount Everesta zatvorila bazni kamp za posjetitelje koji nemaju dozvolu za penjanje

Vlasti su se odlučile na ovaj neobičan potez kako bi se pokušao riješiti problem sve većeg gomilanja smeća pod planinom. To znači da će turistima biti dopušteno ići do samostana Rongbuk koji se nalazi na oko 5.000 metara nadmorske visine.

Više ljudi posjećuje Mount Everest s nepalske strane, ali posljednjih godina također raste broj posjetitelja na kineskoj strani.

Kineski bazni logor koji se nalazi na Tibetu popularan je jer se do njega može doći automobilom, dok se do nepalskog baznog logora može doći samo pješačenjem od gotovo dva tjedna.

Najviši svjetski vrh već se godinama s rastom broja posjetitelja bori i s rastućim količinama smeća. Kinesko udruženje planinara kaže kako je njihov bazni kamp 2015. godine posjetilo 40.000 ljudi, dok je prema podacima iz Nepala njihov bazni kamp u razdoblju od 2016. do 2017. godine posjetilo rekordnih 45.000 posjetitelja.

Turistima će biti zabranjena područja iznad samostana Rongbuk, dok će planinari koji imaju dozvolu za penjanje na vrh od 8.848 metara i dalje moći koristiti kamp koji se nalazi iznad.

Kineske vlasti su u siječnju priopćile kako će svake godine ograničiti broj izdavanja dozvola za penjanje na 300, a kineskim medijima u posljednjih nekoliko dana kruže informacije da će bazni logor s njihove strane biti trajno zatvoren za turiste.

Tibetanske vlasti su na svojoj web stranici u prosincu objavile izvješće u kojem stoji da su prošlog proljeća obavljene tri akcije čišćenja tijekom kojih je prikupljeno osam tona otpada, uključujući ljudski izmet i alpinističku opremu koju su penjači ostavili za sobom.

Ovogodišnjom akcijom također će se pokušati ukloniti tijela poginulih planinara koja zbog hladnoće i velike nadmorske visine često ostaju na planini godinama ili čak desetljećima.

Izvor: BBC