Idete u Maroko? Pripazite na ove detalje!

Marrakesh. Maroko, Crveni grad
Pixabay

Na samom sjeveru Afričkog kontinenta nalazi se Marrakesh, četvrti najveći grad u Maroku, nakon Casablance, Feza i Tangiera. Najvažniji je od marokanskih starih carskih gradova, a službeno ga je osnovao Abu Bakr ibn Umar daleke 1062. godine.

Marrakesh je poznat pod imenom Crveni grad zbog svojih crvenih zidina i građevina izgrađenih u periodu od 1122. do 1123. godine, a od 1960. godine ovaj marokanski grad počeo je privlačiti umjetničku elitu, od Yves Saint Laurenta do Mick Jaggera, upravo zbog svojeg živog i šarolikog pejzaža.

Marrakesh, Maroko, Putovanja
Wikipedia

Kulturna scena se posljednjih godina razvija zahvaljujući velikim umjetničkim događajima u svijetu umjetnosti i dizajna, jedan od kojih je otvorenje YSL muzeja – predivne geometrijske zgrade koju su Saint Laurent i njegov partner kupili i preuredili u 80-ima.

Valuta

U Maroku se koristi Dirham, a jedna hrvatska kuna vrijedi 1.47 marokanskih dirhama. Oni se mogu podignuti na lokalnim bankomatima, uz moguću proviziju do 3%.

Maroko, Marrakesh, Putovanja
Pixabay
Jezik

Marokanci se sporazumijevaju u nevjerojatnoj kombinaciji arapskog, engleskog, francuskog i berberskog. U većim gradovima gotovo svi razumiju engleski jezik, dok u manjim gradovima pretežno se govore francuski i arapski.

Marrakesh, Market, Maroko,Putovanja
Flickr
Recite ne!

Mnogo lokalnih stanovnika ponudit će vam opcije poput odlaska u njihove dućane ili besplatni turistički obilazak, no na kraju će vas ipak pitati novac za njihove usluge. Bez obzira na njihove godine ili uslužnost, ako krenu hodati uz vas velike su šanse da će vas pitati novac. Slične su ponude za pročitati pismo koje im je poslano na vašem jeziku, ponude za henna tetovaže i slično.

Marrakesh, Maroko, Putovanja
Pixabay

Budite oprezni po noći, jer se često događaju manji slučajevi kriminala, pogotovo prema turistima, a prije nego uđete u taksije, obavezno se dogovorite za cijenu, jer je moguće da će ona diskretno narasti kada dođete na odredište.

Maroko je zasigurno kulturni šok i intenzivnije iskustvo od nekih ostalih gradova, stoga budite pripremljeni na velike količine lokalnog stanovništva koji će htjeti vašu pažnju i novac. Ipak zbog svojih ljepota i specifičnosti zasigurno se vrijedi posjetiti ovu predivnu zemlju.

Izvor: Automotoworld.info