Hoće li Mrtvo more nestati?

Mrtvo more, ekološka šteta, turizam
Foto: ortal8001/Pixabay
Šetnja obalom Mrtvog mora pruža jasnu viziju o tome koliko brzo priroda reagira na ljudsku intervenciju

Mrtvo more, More smrti i Lotovo more nazivi su za slano jezero smješteno između Izraela, Jordana i Palestinskih područja. Najniža je točka na Zemlji i ponosi se salinitetom od oko 33 posto. Za usporedbu, Sredozemno more ima udio soli od tek 3 posto.

Razina vode u Mrtvom moru postupno se smanjuje već nekoliko desetljeća, a veliki doprinos tom smanjenju dala je moderna industrija vađenjem minerala i preusmjeravanjem vode iz rijeke Jordan.

Razina vode u ovom jezeru ne raste jer okolo vlada pustinjska klima s temperaturama od 40 Celzijevih stupnjeva tijekom ljetnih mjeseci, što dovodi do velikog isparavanja. Osim toga, kiše su na ovom području vrlo rijetke pa jezero vodu dobiva samo iz rijeke Jordan.

S obzirom na to da Izrael i Jordan koriste tu rijeku za potrebe poljoprivrede i opskrbu pitkom vodom, količine koje stižu u jezero su sve manje.

Mrtvo more smanjuje se nevjerojatnom brzinom (oko 1 m godišnje) i iza sebe ostavlja obalu s brojnim rupama. Takvih rupa je 1990. godine bilo tek nešto više od stotinu dok ih, prema podacima Geološkog zavoda Izraela, danas ima više od 6.000.

Rupe nastaju zbog toga što se ispod ogoljenog tla nalazi nekoliko desetaka metara debeo sloj soli koji se formirao tijekom tisuća godina, a kako više nema vode iz Mrtvog mora koja bi ga štitila, kiše ili pustinjske poplave otapaju taj sloj soli i tako nastaje šupljina koja na kraju propada i uvlači se u zemlju.

Brojni turisti dolaze se kupati i liječiti u Mrtvom moru pa bi ovo moglo negativno djelovati i na turizam jer je zbog spomenutih rupa već zatvoreno nekoliko plaža.

Problem bi nestao kada bi se obnovile vode Mrtvog mora, ali to zahtijeva međunarodnu inicijativu i čak da se uspije postići neki dogovor, bit će potrebna desetljeća da se popravi šteta nanesena ovom drevnom jezeru.

Video o tome što se događa s Mrtvim morem možete pogledati na ovom linku.