Vrhunac sezone donosi gužve na cestama naredna tri vikenda

gužve, gužve na cestama, stanje u prometu
Pixnio
Najveće gužve očekuju se subotom od 4 do 16 sati, a u smjeru unutrašnjosti nedjeljom od 9 sati

U sljedećih mjesec dana očekuje nas vrhunac turističke sezone, a s njom i pojačane gužve na hrvatskim prometnicama. HAK je prije nekoliko dana najavio da su pred nama četiri vikenda koje će obilježiti česti zastoji na cestama.

Prvi od nekoliko udarnih vikenda bliži se kraju i gustoća prometa će se postupno smanjivati prema kraju dana. U sljedećih nekoliko tjedana možemo očekivati gužve na glavnim cestovnim pravcima i graničnim prijelazima već od četvrtka navečer, kad će mnogi krenuti na put prema moru.

Kako piše HAK, najveće gužve se očekuju na sljedećim dionicama:

– autoceste A2 Zagreb-Macelj na naplati Zaprešić, A3 Bregana-Lipovac, A4 Zagreb-Goričan na naplati Sveta Helena, A7 Rupa-Rijeka na naplati Rupa
– autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2
– zagrebačka obilaznica (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko
– Istarski ipsilon (A8 i A9), u smjeru Kaštela i Plovanije
– granični prijelazi sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i Crnom Gorom (Karasovići)
– duž Jadranske magistrale (DC8)u blizini turističkih središta, te na Krčkom mostu
– u lukama Zadar i Split, te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke

Svima koji kreću na godišnji odmor preporuča se izbjegavanje putovanja subotom i nedjeljom. Najveće gužve predviđaju se subotom od 4 do 16 sati, a u smjeru unutrašnjosti nedjeljom od 9 sati nadalje.

Oni koji žele izbjeći zastoje na glavnim autocestama mogu se uputiti starim pravcima kroz Liku i Gorski kotar. Lička magistrala (DC1) povezuje granični prijelaz Macelj, Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj i Split. Stara cesta kroz Gorski kotar polazi od Karlovca te prolazi kroz Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje i Rijeku.

Trenutno stanje u prometu može se provjeriti na stranicama HAK-a. Sretan put!