Granada – jedinstveni Španjolski biser

Alhambra, Granada, Španjolska, Putovanja
Pixabay

Bogata povijest i spektakularna arhitektura Granade datiraju natrag u rimsko doba i preko tisuću godina. Ovaj predivan grad raskrižje je kultura i ideja sjeverne Afrike i Europe.

Granada je turistički grad bogate povijesti, pun muzeja, umjetnina i kipova koje je vrijedno posjetiti. Njezin miks različitih kultura, autentične hrane, zadivljujuće arhitekture i sveopće gradske atmosfere čini Granadu jedinstvenom u Španjolskoj.
Putovanja, Granada, Španjolska
Pixabay

Smještaj

Hosteli Granade su zaista priuštivi, od 12 do 22 eura za noć. Ukoliko preferirate privatne sobe s bračnim krevetom platiti ćete ih 25 do 50 eura, a mnogi hosteli uključuju u cijenu i doručak. Za one koji žele odsjesti u hotelu, cijene su od 45 do 75 eura za sobu s bračnim krevetom. Preporučujemo pogledati recenzije bivših gosti prije odabira svojeg hotela. Za dijeljeni apartman u Granadi korisno je potražiti na Airbnb-u, gdje se može odsjesti za nisku cijenu od samo dvadesetak eura po noći, a ukoliko želite svoj privatni apartman, cijena će biti otprilike 70 eura.

Javni prijevoz

Granada je  grad u kojem ćete većinu lokacija moći posjetiti pješice. No, ukoliko želite posjetiti znamenitosti u kraćem roku, javni prijevoz možete koristiti za nešto više od jednog eura u oba smjera. Za one koji ostaju više dana, preporuča se kupiti busnu kartu u cijeni pet, deset ili dvadeset eura.

Granada – Top 3

Alhambra, Palača, Granada, Španjolska
Wikimedia commons

Zasigurno najpoznatija znamenitost Granade je Alhambra, prozvana europskim ljubavnim pismom maurskoj kulturi. Tamo se nalazi džamija s Mirtinim dvorištem (Platio des Arrayanes), jedna od najljepših Islamskih građevina u Europi. Alhambru dnevno posjeti preko 6000 osoba. Karte za ulazak potrebno je rezervirati ranije, internetom ili telefonom. Iz osobnog iskustva, postoji način za kupiti ulaznice pri dolasku, no zahtjeva čekanje ispred ulaza otprilike dva sata, jer se dnevno na ulazu može kupiti samo određeni broj ulaznica.

Sljedeća znamenitost koju se mora posjetiti je Capilla Real, kraljevska palača u kojoj su sahranjeni Fernand II. Aragonski i Izabela I. Kastiljska, a u palači s nalaze i muzej s Ferdinandovim mačem, Izabelinim žezlom i krunom te osobna kolekcija umjetnina.

Capilla Real, Granada, Španjolska
Wikipedija

Granadina skrivena tajna je nadrealna scena uličnih grafita. Prvi koji su crtali kulturne tradicije su andaluzijski pjesnik Federico Lorca i abstraktni slikar ekspresionizma José Guerrero, a najpoznatiji ulični umjetnik je Raul Ruiz, nadimka El Niño de las Pinturas, čiji su radovi sveprisutni u gradu.

Granada, Street art, Španjolska
Flickr