Giethoorn – bajkovito mjesto u blizini Amsterdama koje se isplati posjetiti

Giethoorn, Nizozemska
Foto: jianwei0727/Pixabay

U njemu su 1958. godine snimani kadrovi filma Fanfare nizozemskog redatelja Berta Haanstre

Giethoorn je minijaturno pitoreskno mjesto koje je smješteno u ruralnoj Nizozemskoj, točnije u pokrajini Overijssel. U njemu nema nijedne ceste, a stanovnici i posjetitelji se mogu kretati plovidbom kanalima ili šetnjom pješačkim stazama koje su povezane s više od 170 drvenih mostova. Podsjeća vas na neko mjesto? Niste jedini, Giethoorn su zbog njegovog izgleda prozvali nizozemskom Venecijom.

Danas idilično selo u kojem stanuje nešto manje od 3.000 ljudi izgrađeno je oko 1230. godine od strane odmetnika i plaćenika koji su pobjegli iz mediteranske regije. Oko metar duboki kanali kojima se može ploviti malim brodovima, gondolama i kajacima, nastali su zahvaljujući redovnicima koji su ih nešto kasnije iskopali i ispunili ih vodom kako bi lakše mogli transportirati teret na ovom području.

Giethoorn je pravo mjesto za sve one koji traže bijeg u neko mirno utočište. Naime, najglasnija buka je ona koju proizvode ptice i patke koje plivaju kanalima. Inače ovim minijaturnim mjestom vlada potpuni mir i tišina, čak su i motornim čamcima ugrađeni tihi motori koji proizvode minimalnu buku, sve kako bi se održala idilična atmosfera u ovom mjestašcu.

Čarobnom ugođaju u Giethoornu pridonose i šarmantne kućice te prekrasni vrtovi, a 1958. godine su u njemu snimani kadrovi filma Fanfare nizozemskog redatelja Berta Haanstre. Mjesto je nakon toga postalo puno popularnije, a od tada pa sve do danas privlači veliki broj posjetitelja.