Srednjovjekovni francuski grad proglašen najboljom europskom destinacijom za 2020. godinu

Colmar Francuska, kuće i riječni kanal
Foto: Ben_Kerckx/Pixabay

Organizacija European Best Destinations koja za cilj ima promicanje turizma i kulture u Europi i ove je godine bila u potrazi za najboljom europskom destinacijom. Na svom su portalu objavili rezultate ankete u kojoj je sudjelovalo više od 600.000 ljudi koji su odlučili da je najbolja europska destinacija za 2020. godinu grad Colmar.

Najsunčaniji francuski grad

Bajkoviti Colmar jedno je od onih mjesta u koje ćete se zaljubiti na prvu. Nalazi se u francuskoj regiji Alsace i u njemu svatko može pronaći nešto za sebe. Idealna je destinacija za zaljubljene parove, obožavatelje glazbe, one koji vole uživati u dobroj hrani te za ljubitelje povijesti i kulture.

Ovaj živopisni grad jednako oduševljava svoje posjetitelje tijekom cijele godine, ali mnogi su mišljenja da je ipak najljepši u zimskim mjesecima, točnije za vrijeme praznika kada zbog božićnih sajmova koji se održavaju na nekoliko lokacija poprimi zaista čaroban izgled.

No, Colmar se svakako isplati posjetiti i tijekom drugih godišnjih doba. U proljeće se održavaju zanimljiva kulturna događanja i proljetni sajmovi na kojima je moguće kušati jela vrhunskih kuhara i najbolja vina iz regije, a u ljetnim i jesenskim mjesecima posjetitelji se najčešće odluče za istraživanje manjih okolnih mjesta u kojima se nalaze vinska imanja.

S 300 sunčanih dana u godini ovaj srednjovjekovni grad je najsunčanije mjesto u Francuskoj pa je zapravo svejedno tijekom kojeg godišnjeg doba ćete ga posjetiti – osvojit će vas kad god se odlučili istražiti ga.

Među 10 najboljih nalazi se i jedan naš grad

Druga najbolja europska destinacija za 2020. godinu je Atena, a iza nje su Tbilisi, Beč, Cascais, Sibiu i Namur. Ovogodišnja europska prijestolnica kulture – grad Rijeka – zauzima osmo mjesto. Preostala dva grada koja su se našla u top 10 su Pariz i poljski Bydgoszcz.