Evo što trebate izbjegavati ako putujete u New York

New York, Empire State Building
Foto: Walkerssk/Pixabay

‘Grad koji nikad ne spava’ vječna je inspiracija svima – New York inspirira, pokreće, nameće trendove i na jednom mjestu bezbroj različitosti spaja u jednu čarobnu cjelinu

Iako jedan od najboljih svjetskih gradova nudi po nešto za svakoga i u tome se krije njegov neodoljivi šarm, postoje i stvari koje treba izbjegavati kada ste u New Yorku. Kolumnist Telegrapha i dugogodišnji stanovnik ovog grada odlučio je podijeliti nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da izbjegnete nepotrebne troškove i izvučete više iz svog putovanja.

Izbjegavajte: taksi prijevoznike na aerodromu
Umjesto toga: koristite podzemnu

Već po dolasku u New York, ispred zračne luke dočekat će vas taksi prijevoznici u stilu Ubera koji će vam nuditi prijevoz do grada. Izbjegavajte ih po svaku cijenu, čak i ako ste umorni i ne da vam čekati pravi Uber ili Lyft 10-15 minuta, jer biste mogli platiti duplo više nego u slučaju da se odlučite za jednu od dvije prethodno spomenute opcije. Ili još bolje – možete koristiti podzemnu.

Najlakši način da s JFK-a dođete do podzemne je AirTrain. Riječ je o sustavu prijevoza pomoću kojeg se besplatno možete kretati po aerodromu, ali i doći do postaja Jamaica i Howard Beach, odakle dalje možete ići podzemnom. Vožnju do ove dvije stanice platit ćete 5 do 7 dolara.

Izbjegavajte: vožnju rikšom
Umjesto toga: koristite Citi Bike

Koliko god izgledalo zabavno, izbjegavajte vožnju rikšama jer će vam naplatiti znatno više nego, primjerice, popularni žuti taksi. Vožnju od desetak minuta mogli biste platiti čak 60 dolara.

Manhattan ćete najbolje doživjeti i istražiti pješice, ali ako ste malo hrabriji – a to zaista nije komplicirano ni strašno koliko možda zamišljate – preuzmite Citi Bike aplikaciju i isprobajte sustav dijeljenja bicikla. Biciklističke staze su dobre i odvojene su od prometnica parkiranim automobilima. Za 30 minuta vožnje potrebno je izdvojiti 3 dolara, a za 12 dolara možete dobiti bicikl na cijeli dan.

Izbjegavajte: Times Square
Umjesto toga: uputite se do Brooklyna

Naravno da ćete htjeti vidjeti Times Square, ali možda bi bilo bolje da ne lutate onuda jer biste mogli biti ostati bez novca. Nisu teški kriminalci ti koji će vas “opelješiti”, nego će vaš novčanik isprazniti precijenjeni i ne toliko dobri restorani, skupi hoteli bez ikakvog karaktera te nametljivi kostimirani crtani likovi koji žele da se fotografirate s njima.

Umjesto toga radije skoknite do podzemne i posjetiti četvrti East Village, Lower East Side i Brooklyn koje nude opušteniji i autentičniji doživljaj New Yorka.

Izbjegavajte: skupe poglede s njujorških nebodera
Umjesto toga: popijte koktel u jednom od barova na krovu

Pogled na Veliku jabuku s 86. kata Empire State Buildinga stajat će vas 38 dolara, dok je cijena pogleda sa 102. kata, otvorenog od 12. listopada, 58 dolara – što baš nije jeftino. Umjesto toga, ako ćete poslušati naš prethodni savjet i otići u Brooklyn, onda biste trebali posjetiti neki od tamošnji barova na krovu i po cijeni pića dobiti prekrasan pogled na grad.

Odlične opcije su barovi u hotelima The Wythe i William Vale, oba se nalaze u Williamsburgu. Što se tiče ostalih barova, ako se nađete ondje u razdoblju od svibnja do listopada, svakako posjetite i Brooklyn Barge.

Izbjegavajte: razvikane predstave na Broadwayu
Umjesto toga: uživajte u odličnoj glazbi uživo i kazališnim predstavama u centru

Mjuzikl Hamilton se izvodi još od 2015. godine i ulaznice se još uvijek prodaju po cijeni od 200 dolara, a novi Moulin Rouge košta jednako. Međutim, izvrsnu zabavu uživo možete pronaći besplatno ili za jako malo novca.

U ljetnim mjesecima se na mjestima poput Central parka i slično možete dobro provesti uz živu glazbu, a preko zime provjerite što se događa na mjestima kao što je Terra Blues u Greenwich Villageu, gdje ulaznice stoje oko 10 dolara.