Evo što se krije u trezoru kojeg mnogi smatraju najvažnijim u svijetu

Svalbard global seed vault
Foto: Crop Trust

Komad betona koji se izdvaja od ostatka zamrznutog krajolika u blizini Sjevernog pola obilježava mjesto na kojem se nalazi trezor kojeg mnogi nazivaju najvažnijom prostorijom u svijetu

Na udaljenosti od oko 1.300 kilometara od Sjevernog pola Norveška je vlada u stijenama arhipelaga Svalbard 2008. godine otvorila globalnu riznicu sjemenja – vjerojatno najvažniji trezor na svijetu jer se u njemu čuva ono najvrjednije što imamo i što će nam u budućnosti trebati, a to je sjemenje biljaka iz svih dijelova svijeta.

Zaključan iza pet vrata, na visini od 130 metara iznad razine mora nalazi se Svalbard Global Seed Vault – trezor koji je izgrađen je da potraje 200 godina te da izdrži eksplozije i krajnje ekstremne klimatske uvjete.

Prije samog ulaska u trezor nalazi se soba koja je gotovo u potpunosti prekrivena kristalima leda, a služi za razvrstavanje sjemenja prije nego se ono pohrani na sigurno. Iza zamrznutih vrata nalaze se glavni i dva sporedna trezora koja još čekaju na tisuće različitih sjemena koja će u njima biti pohranjena u godinama koje dolaze.

Unutar glavnog trezora u kojem vlada hladnoća nalazi se naizgled obična skladišna soba, ali ona u sebi krije jako važan sadržaj. Naime, ondje se nalaze duplikati sjemenja koje se već čuva u više od 1.500 nacionalnih banaka sjemenja širom svijeta. Ali, u slučaju da se u nekoj od država dogodi najgori scenarij, one mogu povući sjeme iz ovog trezora.

Primjerice, ranije su u Afganistanu i Iraku riznice sjemenja bile potpuno uništene tijekom sukoba, a na Filipinima se ista stvar dogodila zbog poplava.

Zašto je genetička raznolikost važna

Milijun uzoraka sjemenja iz cijelog svijeta u ovom se trezoru može uspješno čuvati godinama. Temperatura unutar trezora održava se na -18 stupnjeva Celzijusa, ali budući da je ukupan u stijenama, čak i u slučaju da potpuno nestane električne energije trebala bi proći desetljeća da temperatura dosegne nula stupnjeva.

U Svalbardu se zasad pohranjuje samo reprodukcijski materijal biljnih vrsta koje se razmnožavaju sjemenom. Materijal ostaje u vlasništvu države porijekla i iz trezora ga može opet uzeti isključivo institucija koja ga je ondje i poslala na pohranu.

Tamo se na čuvanju nalazi više od pet tisuća različitih vrsta sjemenja, od kojih se najviše odnosi na vrste pšenice, riže i ječma. Genetički raznovrsno sjemenje u budućnosti će imati važnu ulogu jer će omogućiti poljoprivredi da se uspješnije izbori s klimatskim promjenama, a samim time i osigura hranu za generacije koje dolaze.