Dubrovnik ograničio dolaske kruzera na dva dnevno, u grad će ulaziti najviše 5000 ljudi

dubrovnik, kruzeri, mato franković
Pixabay
Po preporuci UNESCO-a, u povijesnoj jezgri Dubrovnika smije se naći najviše 8000 posjetitelja u isto vrijeme. Gradske vlasti su odlučile radikalno srezati čak i taj broj te ograničile dolaske kruzera na dva dnevno
Od sljedeće godine, Dubrovnik se definitivno više neće spominjati u kontekstu pretjeranih gužvi koje mahom sačinjavaju tisuće gostiju s kruzera. Naime, dubrovački gradonačelnik Mato Franković održao je obećanje o ograničavanju broja posjetitelja u popularnoj turističkoj destinaciji te odlučio da idućeg ljeta u luku smiju pristati najviše dva kruzera dnevno.

Franković je za Jutarnji list rekao da su ugovori s kruzerskim kompanijama već potpisani te da će u Dubrovnik dnevno stizati samo jedan ili dva golema putnička broda, ponekad i u različita doba dana. S njih će se u svjetski poznatu povijesnu jezgru uputiti maksimalno 5000 posjetitelja, dvostruko manji broj od onog koji je dosad svakog dana ‘gušio’ centar grada.

Podsjetimo, nepodnošljive gužve su Dubrovnik dovele do brojnih napisa u svjetskim medijima koji su počeli preporučati putnicima da izbjegavaju ovu destinaciju, a i sam UNESCO je počeo razmatrati promjenu statusa grada u ugroženu kulturnu baštinu. Po preporuci UNESCO-a, u povijesnoj jezgri smjelo bi se naći najviše 8000 posjetitelja; gradske vlasti su, pak, odlučili mnogo radikalnije srezati taj broj.

Prema riječima gradonačelnika, ovog ljeta u ključnim ulicama u centru grada nijednom nije nastao ‘čep’ zbog prevelikog broja ljudi, a slika Dubrovnika u javnosti se ponovno počela mijenjati u pozitivnu. Franković sad dobiva pozive na konferencije diljem svijeta kako bi govorio o upravljanju turizmom na primjeru rješavanja problema u Dubrovniku, a kako kaže, jedino što još moraju riješiti su prometne gužve nastale zbog liberalizacije taksi tržišta koja je dovela do značajnog povećanja broja taksista u gradu.