Drevni grad Petra – jedno od sedam novih svjetskih čuda

Petra, Jordan, drevni grad
Foto: Pixabay

Antički spomenici kojima se čovječanstvo divilo stotinama godina simboličnog 7. srpnja 2007. godine dobili su svoje nasljednike – sedam novih svjetskih čuda.

Jedno od tih novih svjetskih čuda je i Petra – drevni grad na jugozapadu Jordana.

Petra, poznata i kao “Ružičasti grad”, stoljećima je bila nepoznata zapadnoj civilizaciji. Mladi švicarski znanstvenik Ludwig Burckhardt je na svom putu iz Sirije u Egipat sreo arapske nomade koji su mu pričali o umjetničkim predmetima iz starog vijeka, koji se nalaze u zabačenoj dolini zvanoj Wadi Musa.

Burckhardt se u ljeto 1812. godine i sam uvjerio u postojanje tog pustinjskog blaga, a Petru su nakon njega posjetili brojni istraživači. Zbog velikog broja grobova, uključujući i četiri velika kraljevska groba, u 19. stoljeću se vjerovalo kako je riječ o gradu mrtvih.

Pomnijim istraživanjem se pokazalo da je Petra nekada bila dom za oko 20.000 stanovnika. Tu se nalazilo i puno malih trgovina i amfiteatar koji je primao nekoliko tisuća posjetitelja.

Petra je 365. godine potpuno opustošena

Ovaj veličanstveni grad u stijene su uklesali Nabatejci. Smatra se da je njihova preobrazba iz nomadskog naroda u uspješne trgovce trajala stoljećima, ali su na kraju od malene pustinjske tvrđave napravili uspješan trgovinski centar.

Petra se nalazila u centru dva važna karavanska puta pa se bogatstvo tog grada dodatno povećalo kad su Rimljani u 1. i 2. stoljeću zavladali Bliskim istokom. Procvat je trajao oko 300 godina, sve dok nomadski napadi na karavane nisu potaknuli trgovce da potraže nove trgovačke rute.

Grad je u potpunosti opustošen nakon velikog potresa 365. godine i ostao je potpuno napušten sve do 19. stoljeća, kada je zahvaljujući brojnim istraživačima opet oživio.

Zašto posjetiti Jordan

Petra u prijevodu znači “stijena”, što je razumljivo, s obzirom na to da je cijeli grad ustvari isklesan u stijeni. Do njega se može doći samo stjenovitim klancem koji na jednom mjestu doseže visinu do 200 metara, ili uskom brdskom stazom.

Iako put do tog mjesta nije lak, vrijedan je truda jer vas prema mišljenjima nekih čeka najdivnije mjesto na svijetu. Jedna od najvažnijih građevina u tom gradu je Riznica Khazne al-Firaun za koju jedni tvrde da je isklesana u prvom stoljeću prije nove ere, dok je drugi smještaju u drugo stoljeće i vežu uz cara Hadrijana.

O Petri se može napisati još puno toga, a ako imate želju sami istražiti ovaj drevni kameniti grad, imajte na umu da Jordan nudi još toga što će vas ostaviti bez daha.

Pixabay / pustinja Wadi Rum

U pustinji Wadi Rum možete iskusiti jedan od najljepših izlazaka i zalazaka sunca, a tu je i Mrtvo more kao najniža točka na svijetu i kupalište u kojemu ne možete potonuti. Od atrakcija se izdvaja i planina Nebo s čijeg je vrha Mojsije gledao na Obećanu zemlju pa se taj dio Jordana smatra najsvetijim u državi.

Pixabay / Mrtvo more

Vrijedi razgledati i glavni jordanski grad Amman. On se sastoji od dva potpuno različita dijela. Istočni dio je islamski i ondje možete istražiti život tradicionalnih jordanskih stanovnika, dok je zapadni dio moderniji i daje drugu sliku o stanovnicima jordanskog glavnog grada.