Digitalna detoksikacija – kako se isključiti tijekom putovanja

Foto: igorovsyannykov/Pixabay

Odlazak na putovanje nekada je podrazumijevao bijeg od svega, a danas podrazumijeva konstantno postavljanje fotografija na Instagram ili Facebook

Pametni telefoni toliko su se uvukli u našu svakodnevicu da više ne možemo zamisliti život bez njih. Činjenica je da smo ovisni o njima i to se ne mijenja čak ni kada putujemo, ali digitalna detoksikacija može nam pomoći da se osjećamo slobodnije i budemo manje pod stresom i u žurbi te da se bolje odmorimo – što je na kraju krajeva i cilj putovanja.

Kako započeti digitalnu detoksikaciju

Očito, da bi digitalna detoksikacija bila uspješna, najbolje bi bilo ostaviti telefon kod kuće. U tom ste slučaju prisiljeni biti prisutni u sadašnjosti i uživati u novim iskustvima, umjesto da se bavite stvarima od kojih ste se željeli maknuti putovanjem.

Možda se na vašem odredištu nećete baš najbolje snalaziti bez interneta na dohvat ruke, ali uvijek možete pitati za upute nekog od lokalnih stanovnika. Kad nismo zaokupljeni pametnim telefonima skloniji smo istraživanju i komunikaciji s drugim ljudima pa tako možda sklopite novo prijateljstvo ili otkrijete zanimljivo mjesto do kojeg inače ne biste došli.

Isto tako, bez pametnih telefona u blizini više smo fokusirani na ljude oko nas i ne samo da ćemo više razgovarati s njima, nego će ti razgovori biti kvalitetniji.

No, kako smo već rekli, pametni telefoni postali su dio naše svakodnevice pa je većini nezamislivo ne ponijeti ih sa sobom, zbog toga je važno naučiti kako ih pametno koristiti. Onemogućite aplikacije koje vam oduzimaju najviše vremena i ograničite se na provjeru samo onih stvari koje su doista važne.

Kako biste smanjili korištenje pametnog telefona na putovanju izaberite mjesta na kojima nije dostupan Wi-Fi, postavite sebi pravila i pokušajte uvjeriti i suputnike da što manje koriste svoje uređaje i zapišite najvažnije adrese, brojeve telefona i neke važnije podsjetnike na papir, kako ne biste stalno posezali za telefonom.