Četiri mjesta koja morate posjetiti ako se nađete u Stockholmu

Stockholm
Foto: Pixabay

Švedska prijestolnica je miran i uredan grad pa je odličan izbor za sve one koji traže odmor bez previše aktivnosti

Stockholm je prema mišljenju mnogih jedan od najslikovitijih europskih gradova i destinacija koju obavezno treba posjetiti barem jednom u životu. Šveđani vole aktivan život, uvijek su u pokretu i gotovo svi bicikliraju, a to je i za posjetitelje najbolji način da istraže grad – šetnjom ili bicikliranjem.

Iako možda nije najbolji izbor za one koji čeznu za ludim noćnim izlascima, Stockholm je prepun raznih događanja i atrakcija. Osim povijesnih i kulturnih znamenitosti, poput kraljevske palače Drottningholm i groblja Woodland koje se nalaze na popisu UNESCO-ove kulturne baštine, ili gradske vijećnice Stadshuset – jednog od najljepših primjera svjetske arhitekture izgrađenog u renesansnom stilu, Stockholm krije mnoštvo zanimljivih mjesta koja vrijedi posjetiti. Neka od njih donosimo u nastavku.

Fotografiska

Fotografiska je nešto poput muzeja ili galerije suvremene fotografije, a nalazi se u srcu Stockholma – točnije u četvrti Södermalm. Mjesto je to na kojem se godišnje održe četiri velike i dvadesetak manjih izložbi radova svjetski poznatih fotografa, ali to nije jedini razlog zbog kojeg Fotografiska privlači brojne posjetitelje. Osim fotogalerije, ondje se nalaze i prodavaonica knjiga, suvenirnica i restoran iz kojeg se pruža jedan od najboljih pogleda na grad.

Bio Rio

View this post on Instagram

take me to the cinema 📽

A post shared by LINN WIKLUND WANDRUP (@linnww) on

Uz filmove, operne izvedbe uživo i različite kulturne programe za sve uzraste, posjetitelji u sklopu jednog od rijetkih očuvanih single-screen kina iz 1940-ih godina također mogu uživati u najboljim koktelima u gradu, a njih priprema nagrađivana baristica Josephine Sondlo. Osim kina i bara, tu se nalazi i bistro u kojem se služe doručak, ručak i večera.

Woodstockholm

View this post on Instagram

#woodstockholm #byredo

A post shared by Dhani 'INV0LVED' Lennevald (@dhanilennevald) on

Prodavaonica namještaja, food bar i bistro – sve je to Woodstockholm. U njihovoj ponudi nalaze se kreativni tematski meniji koji se redovito mijenjaju, a fokus je na organski proizvedenim namirnicama i kvalitetnom vinu. Budući da je riječ o dosta popularnom mjestu, a prostor je ograničen, bilo bi dobro napraviti rezervaciju.

Drop Coffee

Drop Coffee je popularno mjesto koje vode istinski ljubitelji kave. Jako su fokusirani na kvalitetu pa poslužuju organsku kavu od najboljih fair-trade zrna koja su prerađena u njihovoj nagrađivanoj pržionici kave.