Božićni sajmovi koje morate posjetiti ove godine

božićni sajam, advent
Foto: Pixabay

Blještave lampice, kuhano vino, fini kolači, božićne pjesme, druženja s najmilijima i sve bogatiji božićni sajmovi obilježja su najčarobnijeg mjeseca u godini

Božićni sajmovi daju posebnu čar blagdanskom ugođaju, a najstariji zabilježeni božićni sajam održan je još 1294. godine u Beču. Dok su se nekada na tim božićnim sajmovima u velikim gradovima uglavnom nudili domaći proizvodi iz okolnih mjesta, u posljednjih nekoliko godina europski gradovi su prepoznali potencijal ovakvih događanja pa je ponuda iz sezone u sezonu sve inovativnija.

Iako se naš zagrebački Advent već nekoliko godina nalazi na gotovo svim popisima najljepših europskih božićnih sajmova, ako želite napraviti odmak od poznatog i uputiti se malo dalje, ovo su božićni sajmovi koje treba uzeti u obzir.

Beč

Najljepši bečki trgovi već su polovicom studenog transformirani u čarobne božićne kulise. Gradom obasjanim svjetlima šarenih ukrasnih lampica šire se mirisi kuhanog vina i božićnih kolača, a ponuda na bečkim adventskim sajmovima toliko je bogata da svatko može pronaći nešto za sebe. Upravo je ta raznolikost razlog zbog kojeg se mnogi iz godine u godinu vraćaju u ovaj austrijski grad.

Glavni i najveći bečki božićni sajam nalazi se na trgu ispred Gradske vijećnice, gdje se na više od 150 štandova nude razni pokloni, ukrasi, slastice i topli napitci. Posjetitelji ove godine mogu klizati na dva velika klizališta koja su postavljena u parku, a oni najmlađi se mogu zabaviti na radionicama koje su organizirane u restoranu Gradske vijećnice.

Osim glavnog sajma ispred Gradske vijećnice, tu su i sajmovi na Trgu Marije Terezije, ispred palače Belvedere, dvorca Schönbrunn, na kampusu Altes Akh, Karlovom trgu itd.

Kopenhagen

U glavnom gradu Danske nalazi se nekoliko božićnih sajmova, a jedan od najpoznatijih je onaj tradicionalni koji se održava u starom gradskom zabavnom parku Tivoli. Luka Nyhavn je također u ovo blagdansko vrijeme preplavljena nizom adventskih kućica u kojima se nude najfiniji specijaliteti, a još neke od lokacija na kojima u Kopenhagenu možete iskusiti blagdansku čaroliju su Kongens Nytrov u centru grada, dvorac Kronborg te idilični Hans Christian Anderson Market.

Tallinn

U Tallinnu se božićne svečanosti obilježavaju još od 1441. godine, kada je na Trgu gradske vijećnice postavljeno prvo božićno drvce u Europi. Upravo se na toj lokaciji svakog prosinca održava čarobni božićni sajam na kojem posjetitelji mogu uživati u tradicionalnih estonskim božićnim specijalitetima i pronaći poklone za svoje najdraže.

Nürnberg

Christkindelmarkt u šarmantnom srednjovjekovnom Nürnbergu jedan je od najpoznatijih i najstarijih sajmova na svijetu. U drvenim kućicama nalazi se mnoštvo tradicionalnih, ručno izrađenih božićnih ukrasa i raznih slastica poput medenjaka, licitarskih srca, ušećerenih jabuka itd. Osim po medenjacima, ovaj njemački grad poznat je i po nürnberškim kobasicama, koje se najviše konzumiraju baš u ovo doba godine. Uz poznate kobasice, tu su i druge tradicionalne delicije pripremljene od govedine, janjetine i svinjetine.

Edinburgh

Grad dobrog viskija i bogate povijesti, koja ga dodatno čini mističnim, mnogima je jedan od najčarobnijih na svijetu, a čarolija se u ovo božićno vrijeme dodatno pojačava. Najveći sajmovi nalaze se u centru Edinburgha, a uz klasične štandove sa suvenirima, hranom i pićem, posjetitelji mogu uživati i u aktivnostima poput romantične vožnje na velikom kotaču, klizanja itd.