Bangkok najposjećeniji grad na svijetu, Dubai najskuplji za turiste

dubai, turizam
Pixabay
Sve najposjećenije destinacije na svijetu bilježe porast broja posjetitelja u odnosu na 2016. godinu, osim Seoula koji je doživio pad

Objavljena je nova godišnja analiza Mastercard Global Destination Cities Index u kojoj su navedene 162 svjetske destinacije s najvećim brojem posjetitelja. Ovog puta, na vrhu popisa najpopularnijih destinacija za 2017. godinu našli su se Bangkok, London i Pariz.

Međunarodna putovanja posebno su vrijedna jer nadilaze kulturalne barijere, šire horizonte i pozitivno utječu na rast gospodarstva, piše Punkufer, a gradovi na vrhu ljestvice predstavljaju idealnu kombinaciju biznisa i razonode, uz snažnu prisutnost lokalnih kultura privlačnu turistima.

Sve najposjećenije destinacije na svijetu bilježe porast broja posjetitelja u odnosu na 2016. godinu, osim Seoula koji je doživio pad. Pretpostavlja se da će u svih deset gradova broj turista nastaviti rasti kroz ovu godinu, pri čemu najveći porast – oko 20 posto – očekuje Istanbul.

istanbul, turska, putovanja
Pixabay
Turisti najviše troše u Dubaiju

Ponovni uspon Istanbula, dakle, ukazuje na to da se turizam u Turskoj ubrzano oporavlja nakon nekoliko godina pada i stagnacije zbog prijetnje terorizma. S druge strane, Istanbul se nalazi na dnu popisa destinacija koje bilježe najveću dnevnu zaradu: turisti ondje troše oko 108 dolara po danu, tj. oko 680 kuna.

Bangkok, najposjećeniji grad na svijetu u 2017. godini, neznatno prednjači s dnevnom potrošnjom turista od 173 dolara – oko 1000 kuna.

Situacija je znatno drugačija u Dubaiju, koji je zasjeo na tron po kriteriju potrošnje. Posjetitelji koji noće u Dubaiju dnevno potroše oko 537 dolara, tj. 3400 kuna. Slijede Meka u Saudijskoj Arabiji, španjolska Palma de Mallorca i tajlandski otok Phuket.