9 filmskih lokacija zbog kojih ćete se zaljubiti u Europu

Europa

Spakirajte se i ponesite kokice jer vas vodimo na “najfilmskije” destinacije u Europi

Irska

Kada su istraživali potencijalne lokacije za snimanje Zvjezdanih ratova: Buđenje sile, producentima je “zapeo za oko” Skellig Michael (zapadna obala Irske). Toliko im se svidio izgled zapadne irske obale da su scene za idući nastavak kultnog filma snimili u pokrajinama Cork, Kerry, Clare and Donegal.

Skellig Michael

Luksemburg

Iako je radnja smještena u gradu Delftu, u Nizozemskoj, film iz 2003. Djevojka s bisernom naušnicom, sniman je u specijalno izrađenim setovima diljem Luksemburga.

Luksemburg

Nizozemska

Kamene ulice i vodeni putevi Amsterdama, odigrali su glavnu ulogu u jednoj od najpoznatijih tužno ljubavnih priča “Krive su zvijezde” (The fault in our stars). Poznate i ne tako dobro poznate atrakcije postale su “must see” mjesta za tinejdžerske ljubitelje filma, a posebno klupa na kojoj sjede u filmu, u kanalu Leidsegracht.

The fault in our stars (Amsterdam)

Francuska

Čarobna francuska komedija Amelie iz 2001. godine, snimana je na preko 80 lokacija u Parizu, od Café des Deaux Moulins gdje je radila kao konobarica pa do kanala Saint-Martin gdje se snimana poznata scena u kojoj Amelie baca kamenčiće.

Kanal Saint-Martin

Belgija

Film U Bruggesu, sniman je u istoimenom, malenom gradu u Blegiji. Zvonik u Brugesu, Bazilika Svete Krvi i hotel Relais Bourgondisch Cruyce samo su neka mjesta na koja morate posjetiti ako planirate slijediti trag Colina Farrella i Brendana Gleesona.

Bruges

Španjolska

Tijekom pisanja scenarija za film Vicky Cristina Barcelona, citiran je Woddy Allen: “Nisam mislio ni na što drugo osim na stvaranje priče u kojoj je Barcelona bila lik. Htio sam odati počast Barceloni jer jako volim taj grad.” Ova romantična komedija, s Scarlett Johansson, Javier Bardem i Penelope Cruz u glavnim ulogama, prikazuje i odaje počast najljepšim dijelovima Barcelone kao što su Park Guell, Sagrada Familia i Casa Milá.

Park Guell

Italija

Ova nježna ljubavna priča iz Verone prikazuje mladu Amandu Seyfried koja pokušava spojiti dvije davno izgubljene i zaljubljene duše. Svatko tko dođe u Veronu, mora posjetiti Julietinu kuću, gdje je snimana jedna od glavnih scena iz filma “Pisma Juliji”. Obavezna je i fotografija Julietinog balkona.

Verona

Malta

Čudno, ali istinito – za epski blockbuster Ridleyja Scotta “Gladijator”, Fort Ricasoli u Kalkari, Malta je stajala kao drevni Rim. Umjesto filma u talijanskoj prijestolnici, izgrađena je replika Colosseuma otprilike velika za jednu trećinu stvarne veličine, a vanjska tržnica postavljena je oko mjesta kako bi se dobio istinit izgled i dojam.

Fort Ricasoli

Ujedinjeno Kraljevstvo

U filmovima Harrya Pottera, kolodvor King’s Cross je mjesto gdje se studenti Hogwarts škole čarobnjaštva ukrcavaju na Hogwartov Express. Harry i njegovi kolege do platforme dolaze nestajući kroz zid od opeke između platformi 9 i 10. Na samoj postaji King’s Cross u Londonu, platforme 9 i 10 odvojene su tračnicama. Dobra vijest za obožavatelje je da se na zidu stanice nalazi ploča za obilježavanje poznatog zida. Idealna je točka za fotorafiranje mnogim obožavateljima.

London