5 razloga zašto posjetiti Thessaloniki

Obala, Thessaloniki, Plaža, Grčka
Wikimedia commons

Drugi najveći grčki grad Thessaloniki bogat je poviješću koja seže u daleku 315 godinu pr. Kr. Njegova povijesna kolekcija čuva ostatke rimskog, otomanskog i bizantskog svijeta te njegove prošle dominantne židovske populacije. Thessaloniki se smatra grčkim kulturnim središtem, poznatim po svojim festivalima, događanjima i živom kulturnom životu.

Što posjetiti?

1. Arheološki muzej 

Ovaj bogati muzej dom je važnih antičkih ostataka makedonskog i helenističkog podrijetla. U njemu se nalazi i poznati Derveni krater iz 330 godine pr. Kr. koji se koristio za miješanje vina, a kasnije kao pogrebna urna.

Krater, Thessaloniki, Grčka, Putovanja
Flickr
2. Crkva svetog Dimitrija

Ova masivna struktura iz petog stoljeća izgrađena je u čast Dimitrija Srijemskog, rimskog vojnika koji je ubijen na naredbu cara Galerija, poznatog progonitelja kršćana.

Crkva svetog Dimitrija, Grčka, Putovanja
Max Pixel
3. Muzej bizantske kulture

Fascinantni muzej bizantske kulture drži mnoga blaga istog razdoblja, te jednostavna objašnjenja za one koji se prvi put susreću s tim carstvom. Više od tri tisuće bizantskih predmeta, mozaika, grobnica, nakita i staklenih predmeta, dovoljan su razlog za posjetiti ovaj muzej.

Bizantsko carstvo, Thessaloniki, Grčka, Putovanja
Flickr
4. Rotunda i Galerijev luk

Nakon mnogobrojnih ratova, Rimljani su podijelili Carstvo na četiri regije te doveli do formacije nove tetrarhijske vladavine. Nakon što je postao jedan od četiri vladara, Galerija su administrativne potrebe navele na izgradnju kompleksa u Thessalonikiju zbog njegove važnosti.

Rotunda, Grčka, Putovanja, Thessaloniki
Pixabay
5. Hrana!

Najbolji način za osjetiti pravi Thessaloniki je njegova ulična hrana i jela poput koulouri (vrsta peciva), poznati gyros te mpougatsa (tijesto punjeno sirom, meso ili vrhnjem). Ako ste fan maslina i ribe,  ulicu posjetite Tsimiski te tržnicu Kapani, koja će vas osvojiti svojim bojama i “kaotičnom” atmosferom.

Grčka, Hrana, Gyros, Thessaloniki, Putovanja
Flickr
Bonus – Nova obala

Predivna novoizgrađena obala grada promijenila je javni prostor i poboljšala svakodnevicu urbanog života.

Obala, Thessaloniki, Plaža, Grčka
Wikimedia commons