5 mjesta koja trebate posjetiti u Istri

Kuća Batana / Nikolina Demark

Ako ste kojim slučajem i vi odabrali ovu predivnu regiju kao destinaciju za svoj godišnji odmor ili kratki izlet, donosimo pet prijedloga kojima možete kvalitetno ispuniti svoje slobodno vrijeme.

Klasične obilaske i razglede šarmantnih gradova prepuštamo vama – evo nekoliko konkretnih ideja koje možete dodati svom itineraru:

1. Ekomuzej Batana, Rovinj

Prije nekoliko godina, u Rovinju je otvoren jedinstveni muzej posvećen tradicijskom plovilu batana i očuvanju lokalne maritimne i kulturne baštine. Muzej je dio šireg projekta s više sastavnica: u Kući Batana uređen je interpretacijski centar sa stalnom izložbom, na Malom škveru ispred muzeja održavaju se razne manifestacije vezane uz tradicijsku brodogradnju i ribarstvo, a u živopisnom Spaciu Matika možete isprobati i autentičnu kuhinju uz izvedbu tradicionalnih rovinjskih ribarskih pjesama.

Projekt Ekomuzej Batana krajem 2016. godine uvršten je u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta. Više o ovom sjajnom projektu možete doznati ovdje.

2. Kuća istarskog maslinovog ulja / Museum Olei Histriae, Pula

Istarski maslinari iz godine u godinu osvajaju sve više medalja na međunarodnim natjecanjima i manifestacijama, a sama Istra je dvije godine zaredom bila proglašena regijom s najboljim maslinovim uljem na svijetu. Ako vas zanima kad je u Istri prvi put proizvedeno maslinovo ulje, kako se maslinarstvo razvijalo kroz povijest ili kako maslinovo ulje utječe na zdravlje, zaputite se u Kuću istarskog maslinovog ulja u Puli.

Atraktivan muzej predstavit će vam priču o ulju na suvremen, zanimljiv način. Gurmane će razveseliti opcija degustacije vrhunskih ulja najboljih istarskih proizvođača. Informacije o ponudi pronađite ovdje.

3. MEMO – Muzej dobrih uspomena, Pula

Zadržat ćemo se još malo u Puli, gdje ćete pronaći i treći nesvakidašnji muzej s naše male liste. MEMO je interaktivna, multimedijalna izložba koja prikazuje kako je izgledao svakodnevni život građana Pule od početka 50-ih do kraja 80-ih godina 20. stoljeća.

MEMO muzej, Pula
MEMO Muzej dobrih uspomena / Facebook

Prolazeći kroz uređenu ulicu, trg i stan osjetit ćete autentični duh prošlih vremena – od ‘fićeka’ i gramofona do retro odjeće i prvih računala, MEMO će vas povesti na put kroz vrijeme. Neki će se prisjetiti vlastite mladosti, a neki će zaviriti u mladost svojih roditelja ili djedova i baka. Sve potrebne informacije čekaju vas ovdje, a muzej možete pratiti i na Facebooku.

4. Aquarium Pula

Zadnja točka u našem kratkom obilasku Pule je nezaboravna atrakcija koja predstavlja vrijednu prirodnu baštinu Hrvatske na upečatljivoj povijesnoj lokaciji. Pulski akvarij smješten je u austrougarskoj utvrdi Verudela, velebnom vojnom zdanju s kraja 19. stoljeća u čijim su prostorima smješteni bazeni s jadranskim, mediteranskim i tropskim životinjskim vrstama.

Od morskih konjića i meduza do kornjača i morskih pasa, možete se sa sigurne udaljenosti upoznati sa stanovnicima podmorja koje vjerojatno nećete sresti uživo, a usput imate priliku razgledati dobro očuvanu utvrdu. Doznajte više o akvariju ovdje.

5. Adrenalinski park Glavani, Barban

Za kraj, jedan prijedlog za one koji više vole aktivnosti na otvorenom od lagane šetnje po gradskim muzejima. U adrenalinskom parku Glavani čekaju vas tri staze različitih težina – točnije rečeno, postavljenih na različitim visinama – za posjetitelje svih stupnjeva kondicije. Žuta staza (2 metra visine), Plava staza (6 m) i Crna staza (10 m) pune su različitih uzbuđenja; platforme na drveću, mreže, ljuljačke, viseći mosti i zip linije raspoređeni su tako da u njima mogu uživati svi posjetitelji, od onih najmlađih do onih kojima trebaju malo ekstremnije prepreke kako bi se dobro zabavili.

U priloženom videu pogledajte kako izgleda najzahtjevnija staza, a više detalja o parku pronađite ovdje.