4 zanimljiva europska grada idealna za ovogodišnje zimsko putovanje

polarna svjetlost, zimska putovanja
Foto: Pixabay

Za sve one koji vole putovati, a također uživaju u snijegu i nešto nižim temperaturama, pripremili smo popis nekoliko europskih gradova koje vrijedi posjetiti ove zime

1. Rovaniemi

Rovaniemi je u zimskim mjesecima bez ikakve sumnje jedno od najmagičnijih mjesta na svijetu. Iako tijekom svečanog blagdanskog razdoblja na sjeveru Finske vlada tama, polarna svjetlost i snježni pokrivač, koji gotovo da reflektira mjesečinu, cijeli zimski krajolik obasjavaju posebnom svjetlošću.

Grad Djeda Božićnjaka, kako još nazivaju Rovaniemi, nalazi se tik do Arktičkog kruga, a u blizini grada nalazi se selo Djeda Božićnjaka do kojeg se može doći Santa’s Express busom.

Odlučite li se za Rovaniemi svakako posjetite i muzej Arktikum. Muzej je smješten u zgradi veličanstvena izgleda, a u njemu na zanimljiv način možete saznati više o životu na Arktiku.

2. Bergen

Norveški Bergen popularan je po iznimnim prirodnim ljepotama – okružen je sa sedam planina i jednakim brojem fjordova. Ima odlične planinarske staze, a u zimskim mjesecima je zbog svojih fantastičnih staza za spust idealno mjesto za skijanje.

Svake se godine tisuće stanovnika ovog grada okupe s bakljama na Festivalu svjetla pored jezera Lille Lungegårdsvannet kako bi promatrali paljenje lampica na božićnom drvcu, a sve je popraćeno prigodnim pjesmama i blistavim vatrometom na tamnom zimskom nebu.

Odlučite li se posjetiti Bergen, uspinjačom možete doći do vrha brda Fløyen odakle se noću pruža prekrasan pogled na osvijetljeni grad. Natrag se možete spustiti osvijetljenim stazama koje su savršene za sanjkanje, a ako ima dovoljno snijega – možete se spustiti ravno do centra grada.

3. Brno

Zaboravite na Prag! Ako ste odlučiti posjetiti Češku, vaša destinacija trebao bi biti ovaj živopisni grad na jugu Češke. Grad Brno je bogat poviješću i umjetnošću, a u njemu svaki putnik može naći nešto za sebe.

Stari grad je posebno lijep u zimskim mjesecima, kada je prekriven snijegom, i on je zapravo najbolje mjesto da se zagrijete i upoznate lokalne stanovnike. Popis mjesta koja biste trebali obići u Brnu je poduži, ali ako ste tamo samo na par dana obavezno posjetite dvorac Špilberk, vilu Tugendhat i Staru gradsku vijećnicu. Ako imate nešto više vremena, uputite se do Južne Moravske gdje se također nalaze brojni dvorci, ali i vinarije.

Najbolje od svega je to što vam za kretanje po Brnu ne treba nikakav prijevoz i što nema velikog broja turista. Do vrhunskih atrakcija jednostavno možete prošetati, a u najboljim restoranima možete jesti na miru, bez hrpe drugih turista oko vas.

4. Sofija

Glavni grad Bugarske također je odličan izbor za zimski izlet. Ondje se nalazi jezero Ariana, koje se svake godine u zimskim mjesecima transformira u najveće otvoreno klizalište na Balkanu.

Danju u Sofiji možete istražiti tržnice i muzeje, a noću jazz klubove. Oni koji vole prirodu, mogu se zaputiti do planine Vitoša na skijanje ili šetnju po snijegu i vratiti se isti dan u Sofiju.

Osim razgledavanja najpopularnijih znamenitosti – Nacionalne palače kulture, kipa Svete Sofije, katedrale Aleksandra Nevskog i Trga neovisnosti, preporučujemo vam i odlazak na jednodnevni izlet do srednjovjekovnog grada Plovdiva ili manastira Rila.