14 zemalja koje tvrde na nemaju nijedan slučaj zaraze

ljudi, ulica, najbolji svjetski gradovi
Foto: Pixabay

Do 30. travnja 14 od 193 država članice UN-a prijavilo je da nemaju ni jedan slučaj epidemije

Neposredno prije nego je nastao ovaj popis, još tri zemlje u kojima nije bilo osoba zaraženih prijavile su prve slučajeve, a to su São Tome, Južni Sudan i ratom razoreni Jemen u kojem medicinske službe vjerojatno zbog preopterećenosti nisu ranije zabilježile nijedan slučaj.

Tadžikistan je bio još jedna od zemalja u kojoj nije bilo zaraženih, ali i oni su 30. travnja prijavili prvih 15 slučajeva, što znači da je u trenutku kada je Wanderlust sastavljao ovaj popis samo 14 zemalja navodno bilo bez zaražen. Jasno, situacija se vrlo brzo može promijeniti i ovaj popis već nakon nekoliko sati može izgledati drugačije.

Koje su to zemlje u kojima navodno nema virusa i kako su uspjeli u tome – zahvaljujući geografskoj izoliranosti, dobroj pripremi ili su pak tvrdnje da nema zaraženih obična dezinformacija? Provjerite u nastavku.

1. Komori

Komori su maleno otočje u Indijskom oceanu i samo jedna od dvije afričke države koje su do sada uspješno izbjegle pandemiju. Postoji li mogućnost da ovdje zaista nema zaraženih? Postoji, zato što su vrlo brzo prekinuli vezu s otokom Mayotte, koji je pod francuskom vlašću i na kojemu su zabilježeni slučajevi zaraze, a isto tako, ova država unatoč svojim prirodnim ljepotama nije toliko privlačna turistima pa zaista postoji šansa da virus nije ni stigao do nje.

2. Kiribati

Otočna država smještena između Australije i Havaja ima dobre šanse da ondje zaista nije stigao virus jer je geografski ekstremno izolirana.

3. Lesoto

Kraljevina Lesoto je enklava u južnoj Africi koja je potpuno okružena teritorijem Južnoafričke Republike, a čak i ako zaista nisu imali nijednog zaraženog do sada, mala je vjerojatnost da će to tako i ostati, jer je granica između njih i Južnoafričke Republike koja je zahvaćena virusom zatvorena tek 30. ožujka.

4. Maršalovi otoci

Negdje na pola puta između otoka Nova Gvineja i Havaja, u zapadnom dijelu Tihog oceana, nalazi se ova država koja je nazvana po časniku Kraljevske mornarice iz Kenta. Maršalovi otoci su najpoznatiji po atolu Bikini koji se od 1946. godine koristio za nuklearna testiranja. Nedavno je United Airline obustavio let do ove države i tako prekinuo njihovu posljednju vezu sa svijetom. Je li zaista moguće da ondje nema zaraženih? Šanse za to su velike, jer oni već imaju iskustva u borbi protiv virusnih bolesti, budući da su ranije bili suočeni s teškom epidemijom denga groznice.

5. Savezne Države Mikronezije

View this post on Instagram

Romanum Island in the Chuuk Lagoon, FSM #MInFlight

A post shared by M In Flight (@m.in.flight) on

Božanstveno lijep pacifički arhipelag smješten usred Karolinskih otoka vrlo bi vjerojatno zaista mogao biti bez zaraženih. Uz to što su dosta geografski izolirani, avioprijevoznik koji ih je povezivao s Guamom i Honoluluom obustavio je svoje usluge još 21. ožujka.

6. Nauru

Nauru se nalazi u Tihom oceanu i najmanja je svjetska republika, a budući da je svake godine posjeti manje od 200 posjetitelja, njihova tvrdnja da nemaju zaraženih virusom mogla bi biti točna.

7. Sjeverna Koreja

Nije nikakvo iznenađenje da ova politički najizoliranija država tvrdi da nema nijedan slučaj, ali vjerojatnost da je to zaista tako je izuzetno mala. Budući da graniči s Južnom Korejom i Kinom, dvije žarišne točke, tvrdnje da u Sjevernoj Koreji nema zaraženih su čista propaganda.

8. Palau

Jedna od najmanjih i najmlađih država svijeta zaista bi mogla biti bez zaraženih jer su svi komercijalni letovi do tamo obustavljeni do daljnjeg.

9. Samoa

Avionski letovi do Samoe obustavljeni su 24. ožujka, kao i sve međuotočne trajektne linije, pa su šanse da ova otočna država koja se nalazi u Tihom oceanu zaista ostane pošteđena dosta velike. Izglede poboljšava i to što izvanredno stanje ostaje i dalje na snazi.

10. Solomonski otoci

Solomonski otoci inače posjetitelje privlače netaknutim plažama i prekrasnim koraljnim lagunama, a posebno su omiljeni među ljubiteljima ronjenja. Može li se ova država smatrati corona-free destinacijom? Vjerojatno da. Let do Brisbanea, njihova glavna međunarodna veza je obustavljena, svi otočani su se do 30. ožujka vratili u svoja sela, a vlada je provela kompletno zatvaranje.

11. Tonga

Kraljevina Tonga je pacifička otočna država, sastavljena od 177 otoka koji su okupljeni u tri veće skupine. Budući da su izvanredne mjere ovdje uvedene još 22. ožujka i da u njihovu međunarodnu zračnu luku više ne slijeću zrakoplovi, a osam sumnjivih slučajeva se pokazalo negativnima, Tonga bi uistinu mogla ostati nepogođena.

12. Turkmenistan

Strancima je ulaz u Turkmenistan zabranjen, ali osim toga, život se ondje odvija sasvim normalno, kao što je to bilo i ranije. Kao što je to slučaj sa Sjevernom Korejom, šanse da u ovoj zemlji zaista nema zaraženih su jako male.

13. Vanuatu

Dok se većina svjetskih zemalja bori s teškom pandemijom, Vanuatu ima drugog neprijatelja, a to su cikloni. Je li ova tihooceanska država stvarno pošteđena od novog virusa i hoće li to tako i ostati? Vrlo vjerojatno da hoće, jer do sada nije zabilježen nijedan slučaj, a granice do daljnjeg ostaju zatvorene.

14. Tuvalu

Stanovnike ovog rajskog otočja smještenog istočno od Papue Nove Gvineje trenutno više muči porast razine mora, ali na krizu s kojom se suočava svijet odgovorili su krajem ožujka tako što su zatvorili svoje granice. Šanse da ondje nema zaraženih su ogromne jer je riječ o zemlji koja je jedna od najmanje posjećenih u svijetu.