10 najljepših slapova na svijetu

Slapovi

Što je to što nas toliko fasicinira kada su u pitanju slapovi? Možda njihova snaga zbog koje se osjećamo mali i nemoćni? Možda znanost (istraživanja su dokazala da negativni ioni u slapovima utječu na količinu seratonina)? Ili je možda samo stvar njihove estetske ljepote koja nas smiruje?

Bez obzira koji razlog bi to bio, pogled na slap na čovjeka djeluje opuštajuće. No, svi slapovi imaju jednu zajedničku karakteristiku, a to je da poboljšavaju naše mentalno, emocionalno i fizičko blagostanje, utječu na poboljšano disanje, pružaju priliku za opuštanje i bude u nama dublje poštovanje prema Zemlji i prirodi.

Gotovo u svakoj zemlji postoji barem jedan slap vrijedan divljenja. Ali neki su ipak impresivniji i zato su na ovoj listi. 

Brazil & Argentina: Iguazu slapovi

Smješteni su na granici koja dijeli argentinsku pokrajinu Misiones od brazilske države Paraná. Slapovi Iguazu najveći je sustav slapova na svijetu. Viši su 82 metra od Niagara slapova i 914 metara širi od Victoria slapova. Naziv slapova Iguazu potječe iz jezika naroda Guarani. Prema njihovoj legendai, namjera njihovog boga bila je da se oženi prelijepom djevojkom Naipi, no ona je pobjegla sa svojim ljubavnikom u kanuu. U svom bijesu, bog je rascijepio rijeku i na taj način stvorio slap, osudivši ljubavnike na vječni pad. Bez obzira na svoje pravo porijeklo, zbog izvanredne brzine i veličine Iguazu slapovi stavljeni su na liste mnogih putoholičara.

Iguazu slapovi

Venezuela: Slapovi Angel

Na spomen slapova Angel, većina se sjeti Pixar filma Up u kojem jedan od glavnih likova s Carl Fredericksen posjećuje velebnu planinu Roraimu (stolna planina) i slap Angel kako bi ostvario dugo odlagani san nakon smrti njegove voljene žene. Lokalno stanovništvo tu veličanstvenu ljepotu naziva Kerepakupai Vena („vodopad najdubljeg mjesta“). Dug 954 metara, ovo je najveći svjetski neprekinuti vodopad, koji se spušta preko ruba planine Auyantepui u Nacionalnom parku Canaima i na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

Slapovi Angel

Guayana: Kaieteur slapovi

Iako su Iguazu slapovi mnogo širi, a slap Angel podosta viši, Kaieteur slapovi su također vrijedni spomena. Ovaj manje poznati dragulj koji se nalazi na rijeci Potaro u Nacionalnom parku Kaieteur zaslužuje biti na našoj listi kao jedan od najmoćnijih slapova na svijetu, s prosječnom brzinom protoka od oko 7.100 m3/s. To je ujedno i najširi pojedinačni pad na svijetu, što dovodi vodu s planine Pakaraima dramatičnim padom od 225 metara.. Dio je gvajanske prašume Amazone te je ujedno i područje je rastuće eko-turističke točke ispunjene endemskim vrstama divljih životinja.

Kaieteur slapovi

Zambija & Zimbabve: Viktorijini slapovi

Među mještanima poznatiji kao Mosi-oa-Tunya (“dim koji grmi”), ovaj UNESCO-ov svjetski spomenik nalazi se na rijeci Zambezi, točnije na granici između Zambije i Zimbabvea. Ako najbolje slapove na svijetu određujete po veličini i brzini, Victoria Falls je vjerojatno kralj svih slapova svijeta: širinom od 1.708 metara i visinom od 110 metara, brzinom protoka od 11.713 m3/s , čine najveću vodenu zavjesu na svijetu. Sa zambijskim nacionalnim parkom Mosi-oa-Tunya s jedne strane i nacionalnim parkom Victoria Falls u Zimbabveu s druge strane, nije ni čudo da se ovi slapovi nalaze na prvom mjestu na popisu za posjetu mnogih putnika koji su odlučili poutovati Afrikom.

Viktorijini slapovi

Kina & Vijetnam: Ban Gioc – Detian slapovi

Ako ste od tip ljudi koji smatra da veće znači bolje, onda vam ovi slapovi možda neće biti zanimljivi. Ali za one koji više cijene prirodnu ljepotu, onda je ovo pravi izbor za vašu MUST SEE listu. Njihova slikovita ljepota krajolika čini ih neobilaznima. Smješteni su oko 170 milja sjeverno od Hanoija te su okruženi krškim krajolikom, odvojeni bezbrojnim stijenama i drvećem kako bi stvorili spektakularne poglede čak i tijekom sušne sezone. Tijekom mokre sezone, zvuk vode koja pada niz liticu od 98 metara, gromoglasan je jednako kao što je i sam krajolik zapanjujuć. Podsjećaju na slapove Krke, zar ne?

Ban Gioc – Detian slapovi

Island: Gullfoss slapovi

Gullfoss ili Zlatni vodopad nalazi se na jugozapadu Islanda. Zlatni vodopad tvori moćna rijeka Hvítá koja se obrušava u kanjon kao da propada u zemlju. Prosječna količina vode koja pada preko vodopada je 140 m³/s po ljeti, a 80 m³/s po zimi. Postojali su pokušaji da se vodopad iskoristi za proizvodnju električne energije, no to je na sreću propalo, pa je Gullfoss danas na listi UNESCO-ve baštine i jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija na Islandu. Gullfoss je zajedno s Þingvellir i gejzirima Haukadalur dio tzv. Zlatnog kruga – popularnog jednodnevnog izleta na Islandu.

Gulfoss slapovi

Australija: Jim Jim slapovi

Teško je odabrati samo jedan prirodni prizor koji oduzima dah u Nacionalnom parku Kakadu, jer ima slapove, močvare i zapanjujuće pljune. Jim Jim slapovi samo su jedan od njih. Oborine imaju veliki utjecaj na ovaj vodopad pa je velika mogućnost da u vlažnoj sezoni (od prosinca do ožujka) nećete biti u mogućnosti posjetiti ove predivne slapove.

Jim Jim slapovi

S.A.D. & Kanada: slapovi Niagare

Iako masovni turizam i komercijalizacija opasno prijete ljepoti ovog prirodnog čuda, slapovi Niagare nedvojbeno su zaslužili mjesto na popisu najljepših slapova na svijetu. U prijevodu (“rijeka što grmi”) tvori prirodnu granicu između Kanade i SAD-a, a ime su joj nadjenuli američki Indijanci. Slapovi Niagare je kolektivno ime za tri slapa, “Horseshoe Falls”, “American Falls” i “Bridal Veil Falls” na rijeci Niagara između SAD-a i Kanade. Ova tri odvojena vodopada svjetski su poznata turistička atrakcija, a Kanadska strana je popularnija i posjećenija jer je dojam sa te strane puno fascinantniji. 

Slapovi Niagare

Hrvatska: Plitvička jezera

Ovaj prekrasni dragulj dio je Nacionalnog parka Plitvička jezera, UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine, čija ga ljepota čini jednim od najomiljenijih atrakcija u Europi, a i šire. Šestnaest jezera parka (ušće rijeka na dinamičnom krškom krajoliku) međusobno su povezane odnosno odvojene prirodnim sedrenim naslagama koje nastaju rastom algi, bakterija i mahovine – i teku iz jednog u drugi. Kao rezultat toga, voda ovih jezera poznata je po svojim živopisnim bojama, koje se kreću od nebesko plave i smaragdno zelene do sive i često se mijenjaju sa svjetlom.

Plitvička jezera

S.A.D.: Yosemite slapovi

Yosemite slapovi najveći sjevernoamerički slapovi, a nalaze se u istoimenom nacionalnom parku. Slapove formira i istoimeni potok koji s planine visoke 750 metara pada u dolinu Yosemite. Dijeli se na gornji, donji te srednji vodopad koji se sastoji od više kaskada. Ono što ovaj slap čini zanimljivim je činjenica da se njegova veličina mijenja. Najviša je u svibnju i lipnju, a najmanja krajem ljeta.

Yosemite slapovi