10 najljepših hrvatskih rijeka

Tijekom ljeta, svi objavljuju već ‘dosadne’ slike mora i sunca. Dok oni ‘točaju noge’ u moru, vi probajte nešto drugačije i istražite hrvatske rijeke!

Ovo je 10 najljepših hrvatskih rijeka:

Drava

Često je se naziva i zelenim europskim srcem, radi svih životinja i biljaka koje se prostiru duž njezina toka. Veća mjesta kroz koja u Hrvatskoj teče su Varaždin, Legard, Belišće, Osijek.. A na njoj se može probati gotovo sve – od ljetnih kupanja na Osječkoj Kopakabani do raftinga. No, morate biti oprezni, jer postoji stara legenda prema kojoj upravo u Dravi obituje ‘čovjek-životinja’ koji sve koji ga uznemiruju povuče na samo dno rijeke. Jeste li spremni iskušati sreću?

Drava; Foto: drava.info

Mrežnica

Ovo je krška rijeka, što bi u najkraćem mogućem opisu značilo da je njezin tok osjetljiv na ljudska djelovanja. Čistoća i bistrina ove rijeke samo su jedan od razloga više zašto je turisti obožavaju. Vrelo Mrežnice se nalazi u Slunju, mjestu koje je prema booking.com proglašeno drugim najgostoljubivijim mjestom na cijelom svijetu. Treba li vam još koji razlog za posjetiti je?

Cetina

Smještena u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Cetina spada u  Jadransko porječje. Voda je toliko čista da se njome opskrbljuje većina kućanstava u cijeloj Dalmaciji. U gornjim predjelima je izrazito brza dok je u donjim spora poput nekog jezera, a to turiste često zbuni. No, svakako je jedna od omiljenih destinacija za kayak ili zipline.

Kupa

Kupa je jedna od četiri rijeke na kojima leži Karlovac što donosi radost svim stanovnicima središnje Hrvatske tijekom ljeta. Izvor i ušće ove rijeke su u Hrvatskoj, a to je čini najdužom rijekom koja teče kroz našu zemlju.

Zrmanja

Zrmanja je možda nekima poznatija i pod antičkim imenom Tedanius. Rafting je posebno uzbudljiv oko Velikog buka, dvanaest metarskog slapa koji se na njoj nalazi. Preporučuje se da se ovdje rafting proba nakon velikih kiša budući da je tada razina rijeke najviša i daje poseban adrenalin.

Zrmanja; Foto: Pixabay

Neretva

Neretva nas dovodi u krajeve Hrvatske bogate mandarinama. No, sama rijeka je bogata  jeguljama i žabama što je razlog za spomenuti još jedno jelo s ovih predjela – Neretvanski brudet. 

Gacka

S ovom se rijekom brojni turisti susretnu na putu do Plitvičkih jezera. Najrazvijeniji oblici turizma u ovim predjelima su , dakako, rekreacijski turizam, ribolov i otkrivanje ruralnih sela. Također, u ovoj rijeci živi i endemska vrsta, čovječja ribica što bi brojnim posjetiteljima mogla biti prava intriga.

Krka

Krka je kao nacionalni park širom svijeta poznata kao ‘mjesto koje se mora posjetiti’.  Instagram vrvi svake sekunde s fotografijama ljudi koji nalaze osvježenje u ovoj rijeci, a lokacija blizu mora čini je jedinstvenim izletom za vrijeme odmora na Jadranu. Ima puno slapova, ali najveći i najpoznatiji je Manojlovac.

Krka; Foto: Pixabay

Kamačnik

Postoje brojne ponude za obilazak izvora Kamačnika. Izvor je zapravo malo jezero koje se nalazi na 410 metara nadmorske visine. Cijela dužina Kamačnika je samo 3 kilometra, može je se cijelu prohodati i doživjeti njezine prirodne ljepote. Kako se nalazi u Gorskom kotaru, zasigurno nećete patiti od ljetnih vrućina.

Pazinčica

S druge strane Učke, u predjelima Istre nalazi se ova rijeka sa svojim brzim strujama. Ono što je čini jedinstvenom je to što prodire u Pazinsku jamu. Najveći slap je Zarečki krov na kojem se održavaju amaterska prvenstva u vaterpolu.