10 najljepših dvoraca svijeta

Disney dvorac

Toliko je prekrasnih dvoraca na svijetu da je zaista bilo teško odabrati 10 najljepših. Ipak, pokušali smo sastaviti listu. Možda se nećete složiti s nama, a možete dati prijedlog o tome koji je vama najljepši.

Mont Saint Michel, Francuska

Ovaj se dvorac nalazi na stjenovitom otoku Normandije smještenom samo kilometar od obale. Najviša točka otoka nalazi se tek 92 metra iznad razine mora. Otok je pod zaštitom UNESCO-ve baštine, no iako broji samo nekoliko desetaka stanovnika, godišnje je meta više od 3 milijuna turista godišnje. Osim njegove prirodne ljepote, zanimljivost ovog otoka je jaka izmjena plime i oseke koja ga povezuje i odvaja od kopna nekoliko puta u danu.

Mont Saint-Michel

Neuschwanstein , Njemačka

Dvorac iz 19. stoljeća na brežuljku u Bavarskoj sagradio je Ludwig II. Cijeli je dvorac prepun ukrasa inspiriranih likovima Wagnerovih opera, a poslužio je kao inspiracija Walt Disneyu kada je crtao dvorac za Trnoružicu. Jedna je od zanimljivosti jet da je u dvorcu postojao lift, telefon i električna rasvjeta. Neuschwanstein godišnje posjeti više od 1.3 milijona ljudi.

Neuschwanstein

Hohensalzburg, Austrija

Jedan je od najstarijih očuvanih dvoraca u Europi, Hohensalzburg (njemački naziv „Visoka Salzburška tvrđava“), izgrađen u 11. stoljeću, a proširen u 14. stoljeću. Nalazi se na planini u Salzburgu. S dužinom od 250 metara (820 stopa) i širinom od 150 metara (490 stopa), jedan je od najvećih srednjovjekovnih dvoraca u Europi.

Hohensalzburg

Conwy, Ujedinjeno Kraljevstvo

Srednjovjekovna utvrda na sjevernoj obali Walesa, koju je izgradio Edward I tijekom osvajanja Walesa u 13. stoljeću. Dvorac Conwy nalazi se na popisu UNESCO-ve baštine te predstavlja izniman primjer vojne arhitekture. U kombiniranu obranu izgradnjom 8 kula, utoršeno je više od 15.000 britanskih funti što je u ono vrijeme bio enorman iznos i upravo ga ovaj podatak čini jednim od najskupljih dvoraca.

Conwy

Kilkenny, Irska

Dvorac je sagradio prvi grof od Pembrokea, William Marshal 1195. godine kako bi kontrolirao točku nabiranja rijeke Nore. Posjetitelji ovog dvorca mogu vidjeti bogatu knjižnicu, ukrašenu blagovaonicu te kinesku sobu. Najzanimljivija prostorija je Duga galerija koja je posebna zbog svog staklenog krova. U dvorcu se nalazi dizajnerski centar Kilkenny u kojem posjetitelji mogu kupiti tradicionalne, ručno rađene irske suvenire.

Klikenny

Praški dvorac, Češka

Dvorac češke prijestolnice najveći je dvorac na svijetu. Ovaj dvorac bio je dom brojnih čeških kraljeva, biskupa te kraljeva sv. Rimskog carstva. U njemu danas žive predsjednici Češke republike, a godišnje privlači brojne turiste, što zbog svoje ljepote, bogate povijesti, ali i predivnog pogleda na grad Prag.

Praški dvorac

Bodiam, Engleska

Ovaj dvorac je predivan primjer arhitekture 14. stoljeća. Nalazi se na sjevernoj padini doline Rother, a po mišljenju mnogih je jedan od najromantičnjih dvoraca. Danas se u dvorcu nalazi muzej, a sam je dvorac omiljeno mjesto za vjenčanja i slične prigode.

Bodiam

Windsor, Engleska

Dvorac se ističe svojom dugom povezanošću s britanskom kraljevskom obitelji i svojom arhitekturom. Osim što je neizostavan simbol povijesti kraljevske obitelji, radno je mjesto više od 500 ljudi. Ono što svakako vrijedi pogledati prilikom posjete ovom dvorcu je kapela sv. Jurja, kuća za lutke kraljice Marije te prošetati vrtovima dvorca.

Windsor

Miranda, Belgija

Poznat i pod nazivom Noisy Castle, dvorac iz 19. stoljeća nalazi se u regiji Ardennes. Služio je ka sklonište francuskim vladarima koji su pobjegli za vrijeme Francuske revolucije. Nakon Drugog svjetskog rata, dvorac je preuzela željeznica, a kasnije je služio kao sirotište odakle i potječe naziv “Noisy”.

Miranda

Alcazar u Segoviji, Španjolska

Oblikovan kao pramac broda i smješten na stjenovitom brežuljku, jedan je od najosebujnijih dvorskih palača u Španjolskoj. Alcazar je izvorno sagrađen u 12. stoljeću kao tvrđava, ali je od tada služio kao kraljevska palača, državni zatvor i vojna akademija. Dvorac je jedan od nadahnuća Walt Disneyjevog Pepeljuge dvorca.

Alcazar