Desetljeće Margaret Thatcher

Ujedinjeno Kraljevstvo, Margaret Thatcher, Velika Britanija
https://en.m.wikipedia.org/wiki/File:Margaret_Thatcher_at_White_House.jpg

U Ujedinjenom Kraljevstvu na izborima 1979. pobjeđuje Konzervativna stranka na čelu s Margaret Thatcher koja postaje premijerka. Stranka će obilježiti osamdesete godine prošlog stoljeća i pokrenuti val promjena koje će Thatcher braniti unatoč velikim pritiscima javnosti.

Planovi i rat s Argentinom

Plan konzervativaca nakon pobjede krenuo je prema privatizaciji javnog sektora, usklađivanju zakonodavstva s gospodarskim prilikama, smanjivanju utjecaja sindikata, prestrukturiranju socijalne države i smanjenju njenih troškova. Tadašnja naftna kriza i loša situacija u svjetskom gospodarstvu uzrokovali su nezaposlenost u Ujedinjenom Kraljevstvu te povećanje fiskalnih troškova zbog čega predizborna obećanja konzervativaca nisu mogla biti provedena. 1982. godine Ujedinjeno Kraljevstvo ulazi u sukob s Argentinom zbog Falklandskog otočja.

Čvrsti stavovi Margaret Thatcher i odluka da se otočje vrati oružanom silom doveli su do britanske pobjede. Konzervativcima je naglo porasla popularnost poslije tog događaja i nakon izbora 1983. ostvaruju još uvjerljiviju pobjedu.

Novi državni prioriteti

Povoljne gospodarske okolnosti i potpora stanovništva omogućili su da Thatcher krene u uspostavu neoliberalnog programa kojim su se u praksu provele sve planirane aktivnosti iz prošlog mandata. Veliku političku podršku Thatcher će tijekom tih godina imati od strane američkog predsjednika Ronalda Reagana.

U naredne četiri godine smanjen je državni deficit, napravljeno je restrukturiranje britanskog gospodarstva, ali također je smanjen standard socijalne politike i obrazovanja, povećane su društvene nejednakosti i smanjena radnička prava.

Temelji socijalne države uspostavljene poslije Drugog svjetskog rata bili su narušeni, a Thatcher zbog nametanja reformi bliskih neoliberalnoj doktrini dolazi u mnoge sukobe s oporbom i određenim radničkim skupinama. Svakako je najpoznatiji slučaj iz 1985. godine kada je nakon godinu dana napetosti Thatcher zatvorila 165 rudnika zbog čega je gotovo 230.000 rudara izgubilo posao.

Bez obzira na to što neoliberalne reforme konzervativaca nisu bile dobro prihvaćene među dijelom stanovništva, Konzervativna stranka na čelu s Thatcher odnosi i treću pobjedu na izborima 1987. godine.

Završne godine obnašanja dužnosti premijerka Thatcher provest će u borbi s novom gospodarskom krizom, porastom inflacije, valom stečajeva tvornica i visokim postotkom nezaposlenosti. 1990. godine nakon unutarstranačkih previranja vodstvo Konzervativne stranke prepustit će Johnu Majoru i dati ostavku na mjesto premijerke.