U Mostaru ogromni redovi za glasanje – ne vidi se kraj

Youtube (Prvi TV)

Nakon što je izgledalo da je Hrvatska dobila novog Predsjednika Republike, Zorana Milanovića, što je u svojem govoru i priznala njegova protukandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović, iz Mostara stižu vijesti koje bi mogle sugerirati ipak nešto drugačiji rasplet situacije.

Naime, više od 48 sati nakon zatvaranja birališta, kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini, nema naznake da će tako skoro završiti glasanje hrvatskih državljana s trajnim prebivalištem u BiH na jednom od biračkih mjesta u Mostaru s obzirom na ogroman red koji se stvorio ispred biračkog mjesta.

„Svatko tko je na biračko mjesto došao prije 19 h u nedjelju 05.01. ima pravo glasati, makar i po isteku roka predviđenog za glasanje“ – poručuju iz Državnog izbornog povjerenstva, ali na novinarski upit koliko bi se cjelokupna situacija u Mostaru mogla odužiti i kada bismo mogli imati konačne rezultate, ne pružaju konkretan odgovor.

„Očekujemo da svi iskoriste svoje biračko pravo do sredine veljače za kada je najavljena predsjednička inauguracija, čija god ona bila. Do tada bi sve trebalo biti gotovo“ – odgovaraju nam iz biračkog odbora na licu mjesta u Mostaru.

„Jedini problem bi nam moglo predstavljati što smo ostali bez cjelokupne zalihe osvježavajućih alkoholnih i bezalkoholnih pića te što su sve porcije odojka već odavno pojedene. Poslali smo upit lokalnom HDZ-u kada možemo očekivati nove zalihe jer ćemo bez toga teško zadržati ljude, ali nam za sada ništa ne odgovaraju“ – dodaju iz biračkog odbora.

Ljudi u redovima izgledaju već prilično umorno i pomalo blijedo te je pitanje koliko još mogu izdržati. „Teško je, ali ne damo se. Govore da smo smanjili razliku za komunistima za 10.000 glasova. Znači, još samo 95.000 i možemo natrag doma u Stuttgart“ – govori nam jedan entuzijastični birač.

„Ništa nam nije teško. Ja sam jutros lipo glasa u Vrgorcu i onda s familijom otiša u bus koji je sredija Vaso kako bi moga i ovdi u Mostaru zaokružit Kolindu. Uza san osobne svih iz familije, živih i mrtvih pa ću i zanjih glasat. Sve za našu liepu priecjednicu“ – mahnito nam je vikao jedan gospodin u redu na nečemu što je samo nalikovalo hrvatskom.

„Pa neće meni neki tamo Hrvati iz Hrvatske odlučivat ko će biti moj presjednik. Mi u Hercegovini smo pravi Rvati i mi moramo odlučit. Glasat ću 5, 6 puta još ako treba da nam Kolinda ostane presjednica“ – poručila nam je nedvosmisleno jedna gospođa.

Sve u svemu, izgleda da izbornoj drami nema kraja i da ćemo na konačne rezultate pričekati još neko vrijeme, bez obzira na brojne medijske natpise koji su predsjedničku utrku okarakterizirali kao gotovu. Jer, kako kaže stara ‘rvatska poslovica, „Nije gotovo dok u Mostaru ne bude gotovo“. 

Disclaimer: Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je namjerna, a namjera je isključivo humoristične prirode. Sve iznesene “činjenice” su plod uvrnute mašte i nipošto ne predstavljaju pouzdan izvor informacija, a ni ušće.

*Za one koji žele znati više: Satira je izričaj koji kroz ironiju, pretjerivanje i izrugivanje kritizira i ukazuje na ljudsku glupost i poroke, posebice u kontekstu suvremene politike te ostalih aktualnosti. 

Pročatajte o novom Bandićevom projektu – žičara u saboru!