Skupina znanstvenika složna: Autizam uzrokuje necijepljenje!

cijepivo, zdravstvo
Pixabay
Skupina znanstvenika sa sveučilišta Stanford u Sjedinjenim Američkim Državama, replicirala je poznatu korelacijsku studiju koja je ispitivala međuovisnost cijepljenja i autizma. Prvotna studija  naivno je ukazivala kako je cijepljenje odgovorno za autizam, no novi zaključci proizašli iz navedne studije u potpunosti pobijaju početnu teoriju.

„Nije cijepljenje to koje djeluje na autizam kako se prvotno mislilo, već je autizam nezavisna varijabla koja utječe na cijepljenje. Ovo je još jedan dokaz kako kauzalitet i korelacija nisu jedno te isto. To valja uvijek imati na umu!“ – uzbuđeno nam je kazala profesorica O’Reilly sa Stanfordskog Sveučilišta, te nadodala: „ Isto tako zavisnost dvaju varijabli nije pozitivna već negativna. To bi značilo da dok jedna varijabla raste, druga varijabla opada. Što je u ljudima više autizma prisutno, to se oni manje cijepe.“

Profesorica nam je također s osmijehom na licu kazala kako joj se čini da je ekipa znanstvenika koja je došla do prvotnih rezultata prespavala početne sate metodologije i statistike kad je ovako grdno pogriješila u interpretaciji dobivenih podataka.

„Na kraju krajeva, ovo se doima mnogo logičnijim ishodom i sa čisto zdravorazumskog gledišta. Zastanete, zamislite se i shvatite kako morate biti stvarno autistični ako mislite da cijepljenje uzrokuje autizam“ – zaključuje profesorica.

Disclaimer: Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je namjerna, a namjera je isključivo humoristične prirode. Sve iznesene “činjenice” su plod uvrnute mašte i nipošto ne predstavljaju pouzdan izvor informacija, a ni ušće.