Sabor počinje iznajmljivati sabornicu

saborski zastupnici, Hrvatski sabor, troškovi
YouTube/Screenshot

Aktualno prijepodne na Markovom trgu kao i inače završilo je kratkom press konferencijom koju je započeo glasnogovornik Hrvatskog sabora

No ova press konferencija, kao i zaključci doneseni na sjednici koja je prethodila, sve je samo ne uobičajena. Naime, nakon više od 200 godina redovitog zastupanja Hrvatskog sabora na trgu u srcu zagrebačkog Kaptola, saborske sjednice više se neće održavati u saborskoj palači na Markovom trgu.

Službenik za odnose s javnošću Potrčko Uhljebić koji je preuzeo mikrofon  od glasnogovornika pojasnio je ovu neočekivanu i za mnoge skandaloznu odluku:

„Prateći statističke podatke prisutnosti zastupnika na samim sjednicama, važnija radna tijela Sabora u suradnji s Državnim uredom za statistiku, a pod nadzorom Zavoda za upravljanje državnom imovinom, pod ravnanjem Agencije za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom koja djeluje pod ingerencijom Hrvatskog zavoda za mentalno zdravlje, došli su do zaključka da je dvorana sabornice, kao i cijela saborska palača, jednostavno prevelika za broj zastupnika koji se u njoj u prosjeku nalazi. Obzirom na to donesena je odluka da se od dana prvog siječnja sljedeće godine dvije tisuće i devetnaeste, zgrada na adresi Trg sv. Marka 6 stavlja pod najam.“

Uhljebić je kazao kako su nužne zakonske intervencije,uključujući i nove amandmane na ustav, već u pripremi, a i pohvalio se kako je on osobno stavio oglas na Njuškalo te da očekuje da će monumentalna saborska palača novoga najmoprimca imati već sredinom siječnja ukoliko i novinari obave svoj dio posla, odnosno šeraju link s Njuškala.

Na pitanje gdje će se ubuduće održavati saborske sjednice, dobili smo sljedeći odgovor:

„Saborske sjednice kojima u prosjeku, uz predsjednika Sabora, prisustvuje u prosjeku 10 zastupnika, najvjerovatnije će biti prebačene u jedan od kafića u Tkalčićevoj ulici. Izabrali smo upravo tu ulicu kako bi još više iskoristili njezin turistički potencijal i atraktivnost položaja, a i mnogi zastupnici žalili su se kako im je Gornji grad predaleko pa smo se na neki način našli na pola puta. Želio bih naglasiti kako RH i dalje ostaje vlasnik saborske palače, a ugovorom s novim najmoprimcem ćemo urediti da je Sabor može koristiti u dane kada se izglasavaju zakoni, s obzirom na to da se tada pojavi nešto veći broj zastupnika koje u tom slučaju ne bi uspjeli smjestiti u kafić ili bar.”

Neslužbeno doznajemo kako je netom nakon izglasavanja zakona započela žustra rasprava između predsjednika Sabora Jandrokovića i zastupnika Živog zida Ivana Peranara oko nove lokacije saborskih sjednica

Jandroković je zastupao stajalište da bi se sjednice trebale održavati u pivnici „Mali medo“ u već spomenutoj zagrebačkoj ulici jer poslužuju pivo baš po njegovom ukusu, dok je Pernar gorljivo argumentirao kako bi se sjednice trebale održavati u parku Maksimir pod debelim hladom stoljetnih hrastova. Pernar je čak i ponudio Jandrokoviću da će mu donijeti deku na koju mogu zajedno leći i debatirati, pod uvjetom da Jandroković osigura grickalice i svježe cijeđeni sok od neretvanskih mandarina.

Ostalih četiri i pol zastupnika koji su sudjelovali aktualnom prijepodnevu udaljili su se u nepoznatnom smjeru. Njihovu izjavu vjerovatno nikada nećete čuti, kao ni njihove glasove na sjednicama.

Disclaimer: Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je namjerna, a namjera je isključivo humoristične prirode. Sve iznesene “činjenice” su plod uvrnute mašte i nipošto ne predstavljaju pouzdan izvor informacija, a ni ušće.

*Za one koji žele znati više: Satira je izričaj koji kroz ironiju, pretjerivanje i izrugivanje kritizira i ukazuje na ljudsku glupost i poroke, posebice u kontekstu suvremene politike te ostalih aktualnosti.