Nastavljaju se napadi na teritorijalnu cjelovitost RH

napoleon
Pixabay

Fama oko skandalozne i revizionističke izjave talijanskog političara i predsjednika Europskog Parlamenta Tajanija o „talijanskoj Istri i Dalmaciji“ ne jenjava već se, naprotiv, širi.

Iako su visoki hrvatski dužnosnici svojim izjavama u duhu kulture dijaloga i nenasilnog rješavanja sukoba pokušali smanjiti tenzije uzrokovane spornom izjavom, u priču se uključuju neke nove struje kojima je očito u interesu uzdrmati temelje europskog poretka.

Naime, na jučerašnjoj komemoraciji održanoj u čast francuskih vojnika palih za vrijeme Napoleonove invazije na Rusiju, koja se održala u gradiću Niortu na zapadu zemlje, francuski zastupnik EU parlamenta Jean-Pierre Citroen Renault Clio pozdravio je francusku Istru i Dalmaciju, odnosno Ilirske Pokrajine. Renault Clio se nakon podužeg govora tokom kojega je veličao Napoleonovu vojnu ingenioznost i slavu Francuskog Carstva dotakao i dijelova Hrvatske koji su bili pod vlašću slavnoga vojskovođe. Nakon što se stišao aplauz okupljenih ratnih veterana i kostura iz ormara koji su se tamo nekim čudom našli, Renault Clio izjavio je sljedeće:

Ne smijemo zaboraviti ni francusku Istru i Dalmaciju. Pokrajine kojima ste upravo vi podarili prometnu infrastrukturu i škole, u duhu prosvjetiteljstva pružili ste im ruku i izvukli ih iz mraka srednjega vijeka. Upravo ta područja neki sada svojataju, pripisujući im razne nacionalne prefikse koji nisu utemeljeni na povijesnim činjenicama. Viva la France, Viva Les Provinces Illyriennes!“, uskliknuo je Renault Clio na sveopće oduševljenje ratnih veterana, nekadašnjih Napoleonovih suboraca.

Disclaimer: Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je namjerna, a namjera je isključivo humoristične prirode. Sve iznesene “činjenice” su plod uvrnute mašte i nipošto ne predstavljaju pouzdan izvor informacija, a ni ušće.

*Za one koji žele znati više: Satira je izričaj koji kroz ironiju, pretjerivanje i izrugivanje kritizira i ukazuje na ljudsku glupost i poroke, posebice u kontekstu suvremene politike te ostalih aktualnosti.